CONSTANȚA. Aproximativ 20 de tineri au sărit în mare pentru a recupera crucile aruncate de IPS Teodosie. Pentru Victor, este al treilea an consecutiv când a ajuns la una dintre ele: „Sunt mândru, sunt fericit”
Conform tradiției, de Bobotează, în apă sunt aruncate trei cruci care trebuie recuperate de temerarii care nu se tem de temperaturile scăzute ale mării sau Dunării. La Constanța, și în acest an, aproximativ 20 de tineri au sărit de pe unul dintre pontoanele din Portul Turistic Tomis pentru a aduce la mal crucile aruncate de Înalt Prea Sfințitul Teodosie. Printre ei s-a numărat și un bărbat care a stabilit astăzi un adevărat record, reușind să recupereze una dintre cruci pentru a treia oară consecutiv.
Echipați în costume de neopren și cu multă determinare, aproximativ 20 de tineri au sărit în apa mării pentru a prinde una dintre cele trei cruci aruncate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie. Chiar dacă în acest an gerul Bobotezei a rămas doar la nivel de expresie, pentru că temperaturile de afară au depășit 10 grade Celsius, apa mării a fost foarte rece.
Victor are 42 de ani și nu este pentru prima dată când sare în apa mării pentru a recupera una dintre cruci. În ultimii trei ani a reușit în fiecare an să ajungă la una dintre ele. Pe cea de acum vrea să o dăruiască fratelui său care nu a reușit să prindă până acum niciuna.
„Sunt mândru, sunt fericit, au sărit și frații mei cu mine. E un simbol pe care mi l-am dorit de mic copil să-l obțin. În primul rând e o tradiție. O fac cu dăruire. Tinerii îi încurajez să vină să sară pentru că e sănătos, cred eu”, a declarat Victor Fedul, salvamar.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie le-a transmis celor care au prins crucile să se căsătorească și să aibă copii.
„Doar noi am udat marea cu agheasmă ca să fie sfințită marea ca să nu mai înghită vieți omenești. Să fie biruitori, crucea este semnul jertfei dar și al biruinței. La Dunăre, ieri, mi-a spus un tânăr: anul trecut, pentru că am prins crucea și nu aveam copii, mi-ați urat să am un copil, iată am un copil. Le doresc și acestora dacă nu sunt căsătoriți, să se căsătorească, dacă nu au copii, să aibă copii”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Bărbații care au recuperat crucile din apă au primit din partea Arhiepiscopiei icoane, dar și o recompensă în bani.