dobroge.tv

Live

RETROSPECTIVĂ. Incendiul care a îndoliat Constanţa - au început să fie redeschise rând pe rând unele secții ale Spitalului de Boli Infecțioase

04 ianuarie 2023
Publicitate

O zi tristă și neagră pentru Constanța și sistemul medical de la noi. Vorbim despre incendiul care a mistuit în 2021 o parte a Spitalului de Boli Infecțioase și a ucis șapte bolnavi. Treptat, la câteva luni de la incendiu, au început lucrările de reabilitare ale unor secții. Astfel, la mai bine de un an de la tragedie, spitalul a fost redeschis parțial. Rând pe rând, în 2022, secțiile au fost redeschise pacienților, însă numărul de paturi disponibile este redus față de capacitatea pe care o avea înainte. Unitatea medicală modulară urmează să fie adusă până în luna aprilie 2023

1 octombrie 2021, o zi fatidică pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și o zi neagră pentru orașul nostru. Era ora 9.48 când s-a dat alarma. Un apel la 112 anunța că secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase, a luat foc. La cinci minute distanță, au fost activate planurile roşu şi alb de intervenţie.

113 pacienţi au fost scoşi din clădire, unii cu tuburile de oxigen pe faţă în stradă, alţii au fost resuscitaţi în curtea spitalului, iar şapte dintre ei au decedat. Pacienții au fost transferați ulterior la celelalte unități medicale din municipiu.

Între timp, o parte dintre pacienții care aveau forme severe și au fost transferați de la Spitalul de Boli Infecțioase la alte unități medicale au început să piardă lupta cu viața. În doar patru zile, cinci oameni au decedat. Apoi, reprezentanții municipalității au început să facă demersurile necesare pentru ca activitatea unității medicale să fie reluată cât mai repede.

De la începutul anului 2022 au început să fie redeschise rând pe rând și unele secții ale Spitalului de Boli Infecțioase. După mai bine de nouă luni de la incendiu, unitatea medicală a fost parțial redeschisă. Secția de Terapie Intensivă, acolo unde au izbucnit flăcările, a rămas închisă.

„Vrem să demarăm deschiderea parțială, permanentă așa cum am spus, a spitalului. Demisolul este gata din punct de vedere al instalației electrice și al ventilației. Ieri am depus documentația la DSP pentru obținerea unui aviz de funcționare în aceste spații”, a declarat dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța.

Ulterior, la începutul lunii iulie s-a mai deschis o secție din cadrul spitalului. Este vorba de cea de spitalizare continuă. Ceea ce a însemnat că unitatea medicală începea să poată să primească pacienți 24 din 24 de ore. Secția avea o capacitate de 19 paturi, însă nu puteau fi tratați și cei infectați cu SARS CoV-2. Mai mult decât atât, pe întreaga secție a fost montat un sistem de detectare a oxigenului, care înainte nu exista.

“Evident că sunt puține, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să mai redeschidem și cea de-a doua secție care va avea 23 de paturi”, declara dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța, în luna iulie 2022.

De asemenea, a fost reluată și linia de gardă și astfel a fost asigurată permanent asistența medicală specifică bolilor infecțioase. Saloanele care s-au deschis sunt dotate cu sistem de alarmă în caz de incendiu, ventilatoare noi, senzori de detecție a oxigenului și hidranți.

“Pe această secție vor lucra minim trei medici infecționiști și un minim de 10 asistente și șase infirmiere/îngrijitoare”, declara dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța, în luna iulie 2022.

Tot în luna iulie a fost deschisă și secția destinată adulților. Dacă inițial, unitatea medicală nu putea să primească pacienți infectați cu SARS-CoV2, ulterior parterul spitalului s-a transformat în secție COVID. Astfel, după redeschiderea celei de-a doua secții, unitatea spitalicească avea o capacitate de 91 de paturi.

„Prima secție redeschisă care este la parter, Secția II adulți, cu 19 paturi, începând cu data de 22 a devenit secție covid. În acest moment, din cele 19 paturi, 11 sunt ocupate”, declara dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța, în luna iulie 2022.

Cu toate acestea, în spital nu pot fi tratați nici în acest moment pacienții cu forme grave ale infectării cu noul coronavirus pentru că nu există secție de ATI. A urmat apoi redeschiderea unei părți a secției de Pediatrie.

Secția de spitalizare copii a fost extinsă și relocată într-o altă aripă a unității medicale. În primă fază au fost 17 paturi, iar ulterior numărul lor a fost suplimentat. La aproape un an de la incendiu care a ucis șapte oameni, și după ce în decursul anului au avut loc mai multe lucrări de consilidare și reabilitare, secția de spitalizare zi a fost deschisă în luna iulie, iar în august s-a deschis și secția de spitalizare pentru copii.

“Înainte pe aripa mica a clădirii aici funcționa compartimentul de imuno-deprimați, după relocarea acestuia în secția exterioară Medeea, am extins secția de copii. La începutul verii, în primele două săptămâni din luna august au fost finalizate lucrările de reamenajare a instalației electrice pe acest compartiment”, declara dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța, în luna septembrie 2022.

În luna septembrie, spitalul era deschis în proporţie de 50% din capacitate şi trata bolnavi cu toate afecţiunile infecţioase. Și secția 1 adulți era reabilitată și funcțională.

“Aici ne aflăm pe secția de Boli Infecțioase 1 Adulți, este cea de a doua secția de spitalizare continuă care a fost redeschisă în cursul lunii iulie, aici sunt 23 de paturi care asigură patologia de boli infecțioase adulți. De la deschiderea ei au fost tratați foarte mulți pacienți cu toate tipurile de boli infecțioase”, declara dr. Claudia CAMBREA, manager SCBI Constanța, în luna septembrie 2022.

La mai bine de un an de la tragedie, întreaga secție de Pediatrie a spitalului era deschisă, însă nu la capacitatea de dinainte de incendiu. În trecut, erau disponibile 57 de paturi, iar în prezent sunt cu aproape 20 de locuri mai puține, mai exact, 39 de paturi. De când au fost date în folosință mai multe secții ale spitalului, au fost luate și o serie de măsuri pentru preîntâmpinarea unui alt incendiu.

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța ar urma să aibă paturi de Terapie Intensivă abia anul viitor. Unitatea medicală modulară urmează să fie adusă până în luna aprilie 2023. Aceasta are o capacitate de 52 de paturi, dintre care 10 de ATI. În prezent, spitalul funcționează cu o capacitate de 130 de paturi din 220 câte erau în trecut. În acest moment sunt internați aproximativ 75 de pacienți cu diferite afecțiuni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233