dobroge.tv

Live

Lebedele, atracția iernii la Eforie. Specialiştii atrag atenţia că nu este recomandat să le hrănim cu pâine

04 ianuarie 2023
Publicitate

Natura oferă și în acest început de an un spectacol inedit pe malul mării la Eforie Sud, unde câteva sute de lebede și-au găsit adăpost de câteva săptămâni. Vremea prietenoasă și hrana din belșug le fac să nu mai plece de la noi. Frumoasele păsări au devenit o atracție pentru turiști și localnici, care le hrănesc aproape zilnic cu pâine și cozonac. Din păcate, în acest fel le pun viețile în pericol, avertizează ornitologii.

Păsările călătoare au poposit de câteva săptămâni la Eforie Sud, iar de atunci au devenit una dintre atracțiile zonei. Zeci de adulți si copii vin zilnic la malul apei pentru a le admira și a le da de mâncare.

Potrivit specialiștilor, lebedele au pornit din țările scandinave, iar, de regulă, zboară până în țările calde, unde iernează. Aceștia spun însă că pe litoralul românesc au găsit condiții optime de climă și hrană, așa că au rămas aici.

Adrian BÎLBĂ, biology: “Avem în vizită, în peisaj de iarnă, lebada de iarnă, Cygnus Cygnus, un pic mai micuță, cu un gât un pic mai scurt. Pe timpul ierii ar fi trebuit să plece în sud. Nu mai pleacă fiindcă are ce mânca”

Puțini sunt cei care știu însă cu ce ar trebui să hrănească grațioasele păsări. Specialiștii recomandă salata verde, varza tocată ori boabe de porumb sau grâu. La polul opus, sunt contraindicate pufuleții, pâinea sau cozonacul.

Sarea este motivul pentru care nu este recomandat să hrănim lebedele cu pâine. Mai exact, pâinea se îmbibă cu apa sărată și așa ajunge în organismul lor, spun biologii. Cel mai probabil, lebedele vor rămâne pe malul marii până la primăvară. În cazul în care vremea se va înrăutăți, păsările se vor adăposti în stuful de pe lacurile din zonă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233