dobroge.tv

Live

Ucrainenii sărbătoresc primul Crăciun departe de casă. Sute de micuți refugiați din Constanța au primit daruri de la Moș Crăciun: „Copiii noștri așteaptă un pic de magie de Crăciun”

27 decembrie 2022
Publicitate

„Dar din dar se face rai”. Constănțenii au organizat Crăciunul pentru copiii ucraineni refugiați în Dobrogea. Este primul Crăciun românesc pentru familiile fugite din calea războiului, care și-au lăsat acasă soții și părinții. 500 de prichindei au primit daruri de la Moș Crăciun iar în schimb i-au spus poezii și au dansat sub ochii mamelor cu ochii în lacrimi.

Sărbătorile departe de casă sunt chinuitoare pentru cei 5.000 de ucraineni care se adăpostesc la Constanța după ce au fugit din calea războiului. Însă, generozitatea celor care au sărit în ajutorul lor, cu hrană, îmbrăcăminte și cu servicii de educație le-a făcut adaptarea mai ușoară. Și pentru au vrut să le facă o surpriză, constănțenii l-au adus pe Moș Crăciun.

„Încercăm să aducem o rază de normalitate într-o situație nu foarte fericită pentru acest grup de copii”, a declarat Cosmin Bârzan, reprezentant Centrul pentru Resurse Civice.

Ucrainenii sărbătoresc în general Crăciunul pe 7 ianuarie, la fel ca rușii, dar Biserica Ortodoxă a țării s-a îndepărtat treptat în ultimii ani de pe orbita Moscovei. După invazia rusă în Ucraina în luna februarie a acestui an, biserica le-a spus credincioșilor că ar putea sărbători și pe 25 decembrie, lucru pe care mulți refugiați deja îl fac.

Crăciunul pentru noi toți este o sărbătoare a familiei, acasă, dar acum noi nu avem familia aici și.. eu și fetița mea, din cauză că în Ucraina este război, sărbătorim aici”, spune Katerina, refugiat.

Cele mai multe mame cu copii mici au sosit în Constanța la începutul lunii martie, printre sunete de alarme aeriene, înfrigurați, speriați și îngrijorați. Acasă au rămas ai lor, încercaţi de frig şi lipsuri.

Am venit la Moș Crăciun deoarece copiii noștri așteaptă un pic de magie de Crăciun și Anul Nou. I-am scris Moșului ce daruri vrem iar copiii așteaptă darurile și magia lui”, spune Anastasia, refugiat.

„Tradițiile românești sunt foarte similare cu tradițiile ucrainene. Numai că noi sărbătorim Crăciunul în ianuarie, dar petrecerea și cadourile și Moș Crăciun sunt tot la fel”, spune Marina, refugiat.

Ucrainenii privesc acum spre un viitor nesigur, după ce anul care tocmai se încheie a fost pentru ei unul sumbru, plin de lacrimi, suferință și durere.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233