dobroge.tv

Live

Zeci de constănțeni au mers astăzi la biserică pentru a-l cinsti pe Sfântul Apostol Ștefan

27 decembrie 2022
Publicitate

Zeci de credincioși au venit astăzi încă de la primele ore ale dimineții la biserică pentru a-l cinsti pe Sfântul Apostol Ștefan. Acesta a fost și primul martir care a propovăduit credința și învățăturile lui Hristos. În România peste 500.000 de oameni poartă numele sfânt. Cele mai cunoscute sunt Ștefan și Ștefania.

În a treia zi de Crăciun se sărbătorește și Sfântul Ștefan. El a fost întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. Marți în lăcașele de cult, constănțenii au asistat la slujba de prăznuire.

Zeci de credincioși au venit astăzi la biserică pentru a-l sărbători pe Sfântul Ștefan. Mulți au venit să aprindă o lumânare pentru sănătatea celor care poartă numele sfântului, iar alții pentru a-i comemora pe cei care au trecut în neființă, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Constănțenii au venit în număr mare la biserică. Aceștia au aprins lumânări pentru liniște și sănătate, dar și pentru cei care nu mai sunt în viață.

Comemorez. A fost unchiul meu Ștefan și în viață nu mai avem pe nimeni. Întotdeauna vin aici. Este biserica din cartierul în care locuiesc și niciodată nu o schimb”, spune o constănțeancă.

Vin de copil la biserică. Când eram la țară cântam în cor și nu-mi lipsește biserica, chiar de sărbători”, spune o altă constănțeancă.

Constănțean: Da, avem nașul băiatului. Mergem în vizită la ei.

Reporter: I-ați cumpărat ceva?

Constănțean: Da, un cadou surpriză.

Sfântul Ștefan a fost întâiul mucenic care și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. De pildă, este bine ca oamenii să aducă acasă icoana care îl înfăţişează pe acest martir, iar pentru sănătate și spor este bine să dăruim una. În unele zone se prepara pâine care este făcută dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac.

Dacă în cea de-a doua zi a Crăciunului noi ne-am amintit și de uciderea pruncilor din Bethleem, Sfântul Arhidiacon Ștefan a murit întru conștiință deplină și și-a dat viața pentru a mărturisi pe Hristos, pentru a mărturisi învierea sa și astfel, de aceea se spună că Sfântul Arhidiacon Ștefan este primul martir al lui Hristos, primul care a mărturisit cu prețul vieții toate faptele pe care mântuitorul Hristos le-a săvârșit și mai ales jertfa sa supremă”, a declarat Florin Spanache, preot lector Biserica Patru Martiri de la Niculițel.

Potrivit datelor de la Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date, în România sunt peste 500.000 de români care își sărbătoresc onomastica. Dintre aceștia peste aproximativ 149.000 sunt femei și aproape 360.000 sunt bărbați. Cele mai cunoscute nume sunt Ștefan și Ștefania.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233