dobroge.tv

Live

INTERVIU DOBROGEA TV

Crăciunul în prima linie. Codruț Vass, paramedic SMURD, despre sărbătorile petrecute departe de familie: „Ne este greu, ne gândim la ei, vorbim atunci când putem”

25 decembrie 2022
Publicitate

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie care trebuie împărtășită cu cei dragi. Tocmai din acest motiv Dobrogea TV v-a pregătit o serie de interviuri speciale care vă vor transpune în lumea poveștilor, cu oameni și despre oameni din cele mai variate medii și domenii.

Aflăm în cele ce urmează despre cum se simte Crăciunul pentru cei din prima linie, cei care își petrec sărbătorile departe de familii și de cei dragi pentru a-și ajuta semenii. Despre ce înseamnă această sărbătoare pentru un paramedic SMURD ne povestește Codruț Vass, din cadrul ISU Dobrogea.

Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV: Ce înseamnă Crăciunul pentru dumneavoastră?

plt. maj. Codruț Vass, paramedic SMURD: Pentru mine, Crăciunul aici, la locul de muncă, este ca o tură obișnuită. Cu bune și cu rele.

Alexandra Ghioc: Ați prins de-a lungul timpului Crăciun aici?

Codruț Vass: Sigur că da. Nenumărate Crăciunuri le-am petrecut la locul de muncă. Și a fost ca o tură obișnuită pentru noi.

Alexandra Ghioc: Ne puteți descrie în câteva cuvinte cum a decurs o tură de Crăciun?

Codruț Vass: A fost o tură obișnuită, excepție făcând afecțiunile specifice sărbătorilor de Crăciun la români, dar noi suntem pregătiți ca-n oricare altă zi.

Alexandra Ghioc: Cum ar arăta Crăciunul ideal pentru dumneavoastră?

Codruț Vass: Pentru mine, Crăciunul ideal ar trebui să fie fără nicio intervenție, fără activitatea specifică muncii noastre sau acasă, în sânul familiei.

Alexandra Ghioc: De obicei, când sunteți acasă de Crăciun cum decurge o astfel de sărbătoare?

Codruț Vass: Ce oricare român, cu produse specifice, cu familia, cu prietenii.

Alexandra Ghioc: Mi-ați spus cum arată Crăciunul ideal, acum vă întreb cum este cel real.

Codruț Vass: Sunt intervenții specifice sărbătorilor de Crăciun și activitatea noastră normală pe care o desfășurăm tură de tură.

Alexandra Ghioc: Cum arăta în copilărie Crăciunul?

Codruț Vass: Așa cum arăta la orice copil din generația mea. Cu multă zăpadă, cu sania, cu om de zăpadă, munte, tabără, tăierea porcului. Anul acesta, din păcate sau din fericire voi fi la muncă în ziua de Crăciun și voi încerca să fac să fie bine în tura pe care o am.

Alexandra Ghioc: Vă mai amintiți evenimente care au avut loc în ziua de Crăciun când erați la muncă?

Codruț Vass: În general, intervențiile dificile pentru mine sunt cele în care sunt copii implicați. Am avut acum câțiva ani o familie nevoiașă, cu mulți copii, tatăl bolnav de cancer, mama casnică și o fetiță de 14-15 ani cu traumatism membru superior. Nu avea cine să o însoțească la spital, fiind minoră și a trebuit să luăm o soră mai mare decât ea. M-a impresionat felul în care trăiau aceste sărbători. Am încercat alături de pe echipajul de pe Ambulanță să-i ajutăm cum am putut. În rest sunt cazuri sociale, oameni pe care îi adunăm de pe stradă și care își petrec Crăciunul acolo. Astea sunt intervenții dificile pentru noi.

Alexandra Ghioc: Și intervenții frumoase?

Codruț Vass: Intervenții frumoase când spui SMURD nu ai.

Alexandra Ghioc: Știu că ați avut de-a lungul timpului și campanii în care ați încercați să-i ajutați împreună cu colegii dumneavoastră pe copii, pe cei care au rămas fără case.

Codruț Vass: Sigur. An de an ajutăm cum putem alături de colegii de la Inspectorat. Încercăm să fim alături de cei care au nevoie de noi.

Alexandra Ghioc: Ce simțiți atunci când știți că ajutați?

Codruț Vass: Pentru noi, a ajuta este o rutină zilnică. Suntem bucuroși să o facem. Activitatea noastră depinde foarte mult de semenii noștri. Și totul este bine când se termină cu bine.

Alexandra Ghioc: Ce v-a determinat să deveniți paramedic SMURD.

Codruț Vass: Pasiunea. Este o pasiune, îmi place ceea ce fac și aș vrea să continui. Este ca o orice altă meserie.

Alexandra Ghioc: Vă este greu atunci de sărbători când sunteți departe de familie?

Codruț Vass: Sigur că da. Ne este greu, ne gândim la ei, vorbim atunci când putem și nu suntem la caz sau la intervenție. Ne gândim că a doua zi ne întoarcem acasă și sperăm să ne întoarcem cu bine.

Alexandra Ghioc: Când erați acasă cu familia, s-a întâmplat să fiți chemat la muncă, mai ales acum, de sărbători?

Codruț Vass: S-a întâmplat. Nu de foarte multe ori, dar când este nevoie de noi suntem la datorie chiar și atunci când suntem acasă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233