dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Jucării periculoase, retrase de la comercializare. Printre acestea se numără pistoale cu bile, soluție de făcut baloane ori obiecte în miniatură care imită mâncarea

16 decembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Pistol cu bile, soluție de făcut baloane care este toxică, ori obiecte în miniatură care interpretează mâncarea. Acestea sunt doar câteva dintre jucăriile periculoase care nu ar trebui să existe pe piață, la vânzare. Mai mult decât atât, o jucărie din pluș care seamănă cu un cunoscut personaj din desene animate a fost certificată drept periculoasă pentru că se desprind bucăți din ea. Cu toate acestea, reprezentanții Protecției Consumatorilor din Constanța au retras de la comercializare luna trecută mai multe astfel de produse în valoare de peste 10.000 de lei.

"Acestea sunt soluții de făcut baloane, foarte utilizate de copii care nu informațiile privind ingredientele chimice conținute, pot ajunge în contact cu cavitatea bucală și reprezintă un pericol maxim pentru copii. Și, în plus, medical nu știe să acorde primul ajutor pentru că nu există informații privind ingredientele produsului", a spus Ecaterina SCÎNTEIE, comisar șef Protecția Consumatorilor Constanța.

Acestea nu sunt singurele produse care nu ar trebui să existe pe piață pentru că sunt periculoase. Printre jucăriile interzise, se numără pistoalele cu bile cu care copiii se pot răni, sau jucăriile care imită mâncarea. Ele pot fi băgate în gură și în contact cu saliva poate ajunge în organism o substanță chimică, spun specialiștii de la Protecția Consumatorilor.

“În acest moment, pe piață există destule jucării care sunt periculoase pentru copii, pentru că nu sunt asumate de un producător, nu există rapoarte de testare care să asigure conformitatea produselor, pun în pericol viața și sănătatea datorită absenței ingredientelor”, a spus Ecaterina SCÎNTEIE, comisar șef Protecția Consumatorilor Constanța.

De asemenea, jucăriile care interpretează un personaj din desene animate, foarte căutate de copii, au fost certificate drept periculoase de către specialiști. Reprezentanții Protecției Consumatorilor din Constanța îi sfătuiesc pe părinți să citească de fiecare dată eticheta jucăriei pe care vor să o cumpere.

“În primul rând trebuie să vadă dacă jucăria are tradusă în limba română eticheta produsului cu toate informațiile. Dacă este asumată de un producător cu adresă, de un importator cu adresă. Dacă are marcajul de conformitate, dacă are avertizările și instrucțiunile de utilizare în limba română”, a precizat Ecaterina SCÎNTEIE, comisar șef Protecția Consumatorilor Constanța.

Părinții spun se uită la ce cumpără și consideră că o jucărie mai scumpă ar trebui să fie și mai bună din punct de vedere calitativ.

Reporter - “Ați găsit și jucării care puteau fi periculoase?”

- “Hmm, pot spune că da. Se mai deschide, nu știu, o ușă de la o mașinuță. O închide, nu e atent, își prinde degetul, țipă, urlă, e copil. Sau plasticele sunt un pic tăioase pe alocuri, nu sunt definite bine. Nu prea citesc etichetele să fiu sincer, dar în mare parte mă uit să văd pentru ce vârstă sunt. Mai intră și calitate preț, știți cum e. Dai un preț mai mare, probabil ceva mai bun. Sper!”

În a doua parte a lunii noiembrie au fost controlați 19 operatori economici care comercializau jucării. Dintre aceștia, la 16 au fost descoperite nereguli. Au fost verificate jucării în valoare de peste 30.000 de lei, iar o parte dintre acestea, în valoare de peste 10.000, nu erau conforme.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233