dobroge.tv

Live

Un an de la incendiul care a lăsat zeci de familii pe drumuri, în prag de Sărbători. Fiecare locatar și-a reconstruit viața așa cum a putut - preotul Claudiu Banu a organizat astăzi o slujbă de sfințire

16 decembrie 2022
Publicitate

A trecut un an de la incendiul care a avut loc în cartierul km 4-5. Zeci de mașini au fost făcute scrum, iar alte zeci de locuințe au fost atunci afectate. A fost o luptă contracronometru pentru pompieri. Nouă oameni au ajuns la spital iar o persoană a suferit arsuri de gradul II pe 7% din suprafața corpului și a fost intubată. Tragedia s-a întâmplat chiar înainte de sărbători, așa că mulți dintre locatari au petrecut Crăciunul în alte locuri decât acasă. O parte dintre ei n-au mai rămas cu aproape nimic. Motiv pentru care constănțenii s-au mobilizat imediat și au început să doneze diferite lucruri și obiecte pentru ca cei afectați de incediu să poată să o ia de la capăt.

Alarma s-a dat la 1 noaptea pe 16 decembrie 2021. Un mesaj la 112 anunța că mai multe mașini parcate în subsolul unui bloc din cartierul KM 4-5 din Constanța au loc foc. Din cauza vântului flăcările s-au extins imediat și au început să urce și pe zidurile blocului.

„Am fost solicitați pentru stingerea unui incendiu la un ansamblu de locuințe”, declara col. dr. ing. Cristian AMARANDEI, inspector șef ISU Dobrogea.

Nouă persoane au ajuns la spital, iar una dintre ele a suferit arsuri pe 7% din suprafața corpului. În total, 250 de oameni, dintre care 70 de copii au fost evacuați de către pompieri. Zeci de mașini și locuințe au fost atunci afectate. După câteva ore de la incendiu, oamenii s-au întors în locuințele lor și au început să scoată afară sacii cu lucrurile neatinse de foc.

O parte dintre locatari au fost relocați în diferite locuri, alții au ales să stea la rude și prieteni. Între timp autoritățile au început o anchetă pentru a afla cu exactitate de la ce a pornit incendiul.

„Avem la dispoziție prin bunăvoința unui operator privat 23 de apartamente în care vor fi cazați”, declara Ionuț RUSU, viceprimarul municipiului Constanței.

Oamenii, atât din Constanța, cât și din țară care au aflat de incendiu, și-au manifestat dorința de a-i ajuta pe cei care, în pragul sărbătorilor de iarnă, au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

„Vor fi două ramuri principale: donațiile în bani și donațiile în îmbrăcăminte, produse alimentare”, declara Daniel CALANGIU, președintele Asociației de proprietari.

„Chiar avem nevoie de ajutorul vostru, pentru că a reconstrui acest bloc este greu și depășește puterea noastră. Nu contează valoarea, important este să o faceți să ne ajutați să ne putem întoarce în casele noastre”, era apelul lansat de preotul Claudiu BANU, locatar.

„Cărămida este explodată, trebuie să dărâmăm toți pereții apartamentului, inclusiv peretele dormitorului care s-a deplasat de la stâlpii de rezistență”, spunea Augustin DOBRE, locatar.

Și pentru că au trecut prin momente grele, Moș Crăciun a vrut să le facă o surpriză copiilor. Încărcat cu daruri, moșul s-a oprit la Pavilionul Expozițional. Și pentru că toți au fost cuminți, aceștia au primit cadouri.

Timpul a trecut, blocul a fost refăcut, iar fiecare locatar afectat de incendiu și-a reconstruit viața așa cum a putut. Preotul Claudiu Banu a organizat și o slujbă de sfințire, vineri, la un an de la tragedie. În tot această perioadă s-a aflat și cine este vinovatul. Un minor de 15 ani. În luna noiembrie a acestui an, magistrații Judecătoriei Constanța au decis ca băiatul să fie internat într-un centru de detenție pentru o perioadă de trei ani și patru luni. Este acuzat pentru distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233