dobroge.tv

Live

Sute de navigatori români, nevoiţi să facă sărbătorile departe de familie, din cauza restricțiilor din anumite țări. ''Copilul îl strigă mereu tati, tati''

14 decembrie 2022
Publicitate

Sute de navigatori români așteaptă să fie schimbați de la bordul navelor după ce contractele lor au ajuns la final. Însă, din cauza restricțiilor din anumite țări cauzate de COVID 19, ori a războiului din Ucraina, aceștia sunt nevoiți să stea chiar și o lună în plus pe navă. De asemenea, sunt și marinari străini care au cerut ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor pentru a putea fi repatriați la timp în țările de origine. Dacă nu se va rezolva nimic, aceștia cel mai probabil, vor face sărbătorile departe de familie.

Din cauza restricțiilor impuse de anumite țări din cauza COVID -19, dar și a războiului izbucnit în Ucraina, sunt sute de marinari români care își așteaptă schimbul pe diferite nave, unii chiar și de două luni de zile. Acestora le-a expirat contractul de muncă initial, însă fie nu pot pleca de la bordul navelor, fie nu are cine să vină în locul lor.

“Vorbim despre multe porturi în India, porturi blocate și nu numai în zonele acelea, porturi în care nu se poate face schimbul de echipaje decât foarte, foarte greu, cu niște condiții foarte dificile. Toate duc la o întârziere a schimburilor și, una peste alta, a mai veni și războiul din Ucraina. Vorbim de ucrainieni și ruși care au practic peste 10 la sută din forța de muncă mondială. Și, iată, din nou, oamenii care trebuiau să fie schimbați de aceștia, sunt schimbați mai greu”, a spus Adrian MIHĂLCIOU, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.

De asemenea, la nivel mondial există și un deficit al forței de muncă al ofițerilor.

“În industria maritimă există un deficit de forță de muncă, de ofițeri, de cel puțin 30.000 de ofițeri. S-au accentuat acum și cu grija din Ucriana. Lucrurile nu sunt ușoare. În continuare, prin Filipine mai sunt încă navigatori care urmează foarte greu să plece din cauza care se impune la plecare”, a precizat Adrian MIHĂLCIOU, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Atât marinarilor nevoiți să petreacă sărbătorile pe nave fie că așa aveau contractul, ori că nu au putut fi schimbați, dar și familiilor acestora, le este greu în această perioadă. Andreea urmează să petreacă al doilea Crăciun doar cu fetița ei, soțul fiind plecat. În ianuarie, când acesta ar trebui să revină acasă, o să își cunoască și cel de-al doilea copil care urmează să vină pe lume la începutul anului viitor.

“Așa a prins contractual, să vină după. Ne găsește în formulă diferită față de cum ne-a lăsat, din păcate. Nici anul trecut nu a reușit să fie acasă. Acum doi ani, da, am prins primul Crăciun împreună. E greu, mai ales și cu copilul că îl vede, ne sunăm, ne trimitem mesaje, îl strigă mereu tati, tati”, a spus Andreea GHERGHINA, soție navigator.

Nu doar marinarii români așteaptă să fie repatriați, sunt și marinari străini care au cerut ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor pentru a putea ajunge acasă. În prima parte a acestei luni au fost deja 30 de cereri.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233