dobroge.tv

Live

Războiul din Ucraina a crescut traficul de mărfuri din Portul Constanța la cote istorice. ''Vom depăşi 70 de milioane de tone''

13 decembrie 2022
Publicitate

70 de milioane de tone de mărfuri au intrat şi au ieşit din România prin cel mai mare port pe care îl avem la Marea Neagră. Ponderea o dețin cerealele, urmate de petrol, minereuri și combustibili minerali solizi. Şi porturile dunărene unde intră navele maritime raportează creşteri: Galaţi şi Brăila au trafic de petrol şi grâne peste orice aşteptări

După 11 luni de activitate, autorităţile portuare au tras linie iar surpriza a fost uriaşă. România a derulat mărfuri pe cale maritimă într-un ritm nemaivăzut până acum. Cifrele traficului naval sunt dincolo de orice aşteptări.

„Vom depăşi 70 de milioane de tone. Traficul portar merge pe un trend ascendent. Noi estimăm că vom avea o creştere de peste 10% faţă de anul trecut”, a spus Mihai TEODORESCU, director executiv Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Anul acesta ca şi anul trecut, exportul de cereale este cel care a împins masiv traficul de mărfuri din Portul Constanța.

„Am avut un trafic susținut de cereale românești, Republica Moldova, ceva din Ungaria și, după cum am spus, începând cu luna martie, cereale din Ucraina”, a spus Dan DOLGHIN, operator terminal cereale.

Prin portul Constanța au trecut la export 22 de milioane de tone de cereale, din care 10 milioane sunt grâne venite din Ucraina. Exporturile masive pe cale maritimă au generat investiţii mari în instalaţiile de încărcare portuare. Un terminal de cereale din Constanța încarcă 3.000 de tone de marfă în fiecare oră, în două nave simultan.

„Până acum avem o creştere de cca. 30% care reprezintă acest trafic suplimentar venit din porturile dunărene ale Ucrainei sau de pe trenuri sosite direct din Ucraina care pleacă spre Europa, spre nordul Africii, Orientul Mijlociu sau cum am avut situaţia acum câteva zile, Coreea de Sud”, a precizat Dan DOLGHIN, operator terminal cereale.

Acesta este doar un terminal, însă, Constanța are mai multe astfel de firme care operează nave cerealiere. Au crescut semnificativ şi cantităţile de petrol brut, combustibili minerali solizi şi minereuri tranzacţionate. Un singur terminal specializat pe minereu încarcă sau descarcă 90.000 de tone în fiecare zi.

„În comparaţie cu anul trecut am înregistrat o creştere a traficului de materii prime solide vrac, de aproape 30%. Această creștere include atât noua rută cu mărfuri de proveniență Ucraina care au tranzitat terminalul”, a spus Alexandru TOADER, operator terminal de minereu.

De când Rusia a intrat sub sancţiuni internaţionale, mărfurile din Kazahstan care treceau prin Rusia spre Europa ajung acum pe mare în Constanța iar apoi pleacă mai departe spre Turcia, Egipt şi China.

„Am fost nevoiți să suplimentăm și personalul dar de asemenea am fost nevoiți să ne mărim și capacitatea tehnică de operare. Ca un exemplu am dezvoltat noi puncte de descărcare pe lângă cele trei macarele de cheu existente, am adăugat sisteme de benzi transportoare noi cu instalații de descărcare mobile”, a precizat Alexandru TOADER, operator terminal de minereu.

Şi la containere stăm bine. Anul acesta transportul de containere a însumat 500.000 de tone marfă. În ceea ce priveşte transporturile pe căi navigabile, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 53%, şi Galaţi, cu o pondere de 18%.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233