Acuzaţii grave la adresa autorităților din Tulcea. Caii din Delta Dunării, prinşi şi duşi către abatoare: ''Erau sute de cai și cel puțin două treimi dintre ei au fost exterminați''
Sunt prinși, chinuiți și răniți. Este vorba de caii din Delta Dunării. Se pare că animalele ar fi fost prinse și apoi transportate ilegal către abatoare. Cel puțin asta susține o organizație care i-a filmat pe presupușii vinovați în timp ce transportau caii. Ba mai mult, membrii organizației au făcut mai multe sesizări pe care le-au trimis autorităților abilitate. Aceștia susțin că, în Delta Dunării, acționează o rețea de traficanți de cai.
Sunt acuzaţii grave la adresa autorităților din Tulcea: o organizaţie care luptă pentru salvarea cailor din Delta Dunării susține că zeci de animale sunt luate din mediul lor, transportate cu barjele şi duse la abatoare. Voluntarii vorbesc despre mai multe transporturi de cai adunați din sudul Deltei, în zona dintre grindul Perișor și canalul Dunavăț. Ultimul transport a fost pe 8 decembrie.
„Nu au documente pentru ei, nu au nimic. Tocmai de-aia se-ascund şi fac operațiunile noaptea, pe ascuns, cu mijloace ilegale, cu mijloace neadaptate. Erau sute de cai și cel puțin două treimi dintre ei au fost exterminați. La momentul de față noi credem că mai sunt undeva la 100 de cai”, a declarat Rodica Crăciunescu, Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”.
Ba mai mult, membrii grupului de inițiativă au încercat chiar să-i prindă în flagrant, însă în schimb au primit doar amenințări.
„Am văzut din nou gabara că venea spre mal, am sunat la 112, am cerut sprijinul poliției timp în care un braconier îl urmărea pe soțul meu cu mașina și-l flanca și-l bloca pe străduțe. Noi o să monitorizăm în continuare, nu ne oprim aici”, a precizat Rodica Crăciunescu, Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”.
Voluntarii spun că unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea lor de către Poliție. Transportatorii au fost amendați pentru lipsa actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator.
„Polițiștii s-au sesizat cu privire la cele expuse mai sus, fapt pentru care au întreprins activități polițienești operative pentru identificarea persoanelor implicate și a animalelor. Până la această data, cele sesizate nu se confirmă”, au transmis reprezentanții IPJ Tulcea.
De asemenea, membrii „S.O.S Caii Deltei” spun că au sesizat Autoritatea Naţională pentru Exploatarea Animalelor și Direcția Sanitar Veterinară Tulcea. Au depus plângeri chiar și la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Poliției Române și la Parchetul General.
„Am înţeles că este vorba neoficial de 33 de capete; noi avem un medic veterinar acolo, în momentul de fată şi face o evaluare strictă a acestor animale”, a declarat Mitică Tuchilă, director executiv DSVSA Tulcea.
Au atașat inclusiv poze și filmări în care se vede cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar.
„Se cunosc foarte bine proprietarii. De altfel unul dintre ei de curând acum o lună şi jumătate a solicitat la ARBDD autorizarea unui ţarc. Noi nu am dat o astfel de autorizaţie întrucât la verificările în teren, ţarcul era deja ridicat. Măsura pe care noi am impus-o a fost readucere la starea inițială a terenului. Persoana respectivă normal că nu a făcut ceea ce i-am cerut”, a spus Teodosie Marinov, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Conducerea Direcției Sanitar Veterinare Tulcea a confirmat că a primit o sesizare și împreună cu poliția monitorizează zona Dunavăț pentru combaterea transporturilor ilegale de cabaline. Ba mai mult, autoritățile spun că au făcut controale și se pare că animalele ar avea proprietari. Abatoarele plătesc doi euro pe kilogramul de carne de cal. Un animal adult cântăreşte în jur de 400 de kg. Subiectul este şi în atenția prefecturii judeţului Tulcea.