dobroge.tv

Live

Planetariul din Constanța, modernizat. A fost dotat cu echipament ultramodern, iar Constanța se mândrește acum cu un planetariu hibrid, unic în sud-estul Europei

07 decembrie 2022
Publicitate

Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a fost modernizat. Acesta a fost utilat cu echipamente de ultimă generație. De asemenea, vor fi organizate și tabere de astronomie și navigație. Conducerea complexului speră ca astfel să atragă un număr mai mare de turiști. Lucrările ar urma să fie finalizate în 2023. Totul face parte din proiectul „O fereastră comună deschisă către misterele universului” și are o valoare de aproximativ un milion și jumătate de euro.

Planetariul este destinat proiectării cerului din emisfera sudică şi cea nordică, a sistemului solar, planetelor vizibile şi nebuloaselor pe un tavan de formă sferică. În sală există două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K. Cu ajutorul lor se pot vizualiza aproape șase mii de stele.

Conducerea complexului nu vrea însă să se oprească aici. Vrea să modernizeze întreaga sală.

“Noi vrem să facem o nouă achiziție de fotolii mai comode. Astea sunt cele vechi. Le-am curățat noi, le-am recondiționat, le-am vopsit”, a declarat Iulian Călin, director CMSN.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța se mândrește acum cu un planetariu hibrid, unic în Europa de Sud-Est.

“Am obținut finanțare pentru dotarea planetariului cu echipament ultramodern, echipament care situează Planetariul din Constanța pe primul loc în Sud-Estul Europei”, a spus Bogdan Muşat, șef secretariat comun Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, România-Bulgaria.

Prin implementarea proiectului, beneficiarii au ca obiectiv și dezvoltarea unor produse turistice, precum tabere de astronomie și navigare.

“Au mai realizat tabere pentru orientare după stele și alte activități adresate tinerilor, adresate celor dornici să afle mai multe despre univers”, a precizat Bogdan Muşat, șef secretariat comun Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, România-Bulgaria.

Mai mult, prin acest proiect se dorește și dezvoltarea turismului științific, care, potrivit specialiștilor, este din ce în ce mai căutat.

“Ca și Complex Muzeal de Științe ale Naturii acesta este unul dintre obiectivele sale de a promova știința sub toate aspectele ei, fie prin turism, fie prin activități educaționale”, a mai spus Bogdan Muşat, șef secretariat comun Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, România-Bulgaria.

De asemenea, se dorește dezvoltarea strategiei de valorificare a patrimoniului natural și cultural, prin restaurarea și promovarea acestuia, pentru a oferi o imagine comună a regiunii Constanța-Dobrich. Proiectul are o valoare de aproape un milion și jumătate de euro și este finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233