CONSTANȚA. 600 de copii din Ucraina au acces la educație prin proiectul „O șansă la o viață normală”
Copiii din Ucraina, care se află în Constanța, au nevoie de acces la educație pentru a își continua viața și pentru a atenua traumelor la care au fost supuși fără nicio vină. Prin proiectul „O șansă la o viață normală”, 600 de copii ucraineni vor avea acces la servicii de educație nonformală. În municipiu sunt mai multe unități de învățământ unde există clase destinate elevilor ucraineni. Aici, învață pe lângă materiile lor și câteva cuvinte în română. Mai mult, unele activități, cum sunt orele de sport, le fac împreună cu colegii lor constănțeni.
Au fugit din calea războiului împreună cu familia lor și au găsit la Constanța o a doua acasă. Este povestea tuturor celor care au ajuns în țara noastră de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent. Le-a fost greu să lase în urmă totul, însă sunt puternici și speră ca la un moment dat să se întoarcă la ei acasă. Între timp, copiii trebuie să-și continue studiile așa că în municipiu nostru, încă de anul trecut s-au amenajat clase unde aceștia pot învață. Cinci sunt și la Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu” din oraș.
„Am avut o ambiție foarte mare de a ajuta copii din Ucraina să aibă un mediu cât de cât bun pentru ei din toate punctele de vedere și pentru învățământ și pentru socializare. Important este că lor le place și sunt bucuroși că au un loc unde pot să și socializeze, pot și să învețe”, a declarat Alexandra Simon, profesor din Ucraina.
La această unitate de învățământ sunt peste 125 de copii ucraineni. Vin patru ore pe zi și fac matematică, ucraineană, română și sport. Ultima materie o fac împreună cu elevii constănțeni. Astfel, normalitatea le este readusă puțin câte puțin în fiecare zi pe care o petrec în clasă cu cei de vârsta lor.
„Încercăm să ținem la același nivel deoarece unii copii nu au învățământul online și încercăm să fie toată lumea la același nivel”, a mai declarat Alexandra Simon, profesor din Ucraina.
Vladimir are 11 ani și este din Mariupol. Se află la Constanța de șase luni. În tot acest timp și-a făcut și prieteni în oraș. Îi era dor de școală și se bucură că poate face acum activități împreună cu alți ucraineni.
„La această școală eu mă simt foarte bine. Am fost la locuri de joacă cu români și de acolo am învățat câteva cuvinte și am început să vorbesc încet, încet”, spune Vladimir, elev.
Sonia are 12 ani și este din Kiev. Deși se află în Constanța de o lună de zile spun e că a reușit să-și facă imediat prieteni.
„Este foarte bine la școală. Am mai mulți prieteni în această clasă, în această școală. Am prieteni aici și români”, spune Sonia, elevă.
Proiectul „O şansă la o viaţă normală” îşi propune să faciliteze accesul a 600 de copii ucraineni din Constanţa la servicii de educaţie nonformală. Autoritățile locale vor să înființeze mai multe clase și astfel să acopere nevoia de şcolarizare a celor din Ucraina. Dascălii vor face tot posibilul pentru ca cei mici să depăşească bariera limbii şi să beneficieze, în continuare, de educaţie.
„Este o șansă pe care această comunitate, comunitatea constănțeană o dă copiilor ucraineni pentru că uitați ce lucruri minunate se pot întâmpla când comunitatea este unită”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.
„Înțelegem mult mai bine care este drama prin care au trecut și cum putem să-i ajutăm și, în egală măsură, cum putem să-i integrăm și să le dăm posibilitatea să fie cât mai bine primiți în România”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector șef ISJ Constanța.
În cadrul acestui proiect se află patru unități de învățământ din Constanța. Clasele care au fost aici amenajate se adresează în special părinților care nu au dorit ca copiii lor să fie integrați în clasele care se aflau deja în rețeaua școlară.
„Au dorit să aibă acest timp de activități extrașcolare derulate într-un spațiu al unei școli și să beneficieze de toate avantajele pe care le oferă acest lucru”, a mai declarat prof. Sorin Mihai, inspector șef ISJ Constanța.
Școala nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța a fost luni vizitată și de autoritățile locale. Elevii ucraineni și-au întâmpinat musafirii cu pancarte pe care erau scrise diferite mesaje de mulțumire și desenate steagurile României și Ucrainei.