Dublă lansare de carte la Constanța. ''Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)'' și ''Frunze-n vânt'' au fost prezentate în weekend
Dublă lansare de carte la Constanța. „Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)” și „Frunze-n vânt” au fost prezentate în weekend-ul care tocmai s-a încheiat. În prima lucrare sunt redate, prin text și imagini, acțiunile de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial. În cea de-a doua carte, cititorii vor găsi poeme și eseuri despre natură.
Două cărți au fost lansate sub egida Departamentului „Apărarea prin Cultură” a Sindicatului Cadrelor Militare Disponobilizate, sâmbătă, la Constanța.
“Îmi vine în minte titlul unui cărți a lui Camil Petrescu, căreia eu am să-i schimb puțin denumirea și aș dori ca acest eveniment să se numească „Ultima noapte de război, prima noapte de dragoste” deoarece, și din conținutul cărților care se lansează, în prima este vorba despre război, în a doua despre viața cotidiană pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat cdor. (r) Ilie TRUȚĂ, președinte Filiala 1 SCMD Constanța.
În prima carte sunt prezentate acțiunile de luptă ale Marinei Române, eroismul și sacrificiile marinarilor români, în luptele duse pe Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea, în cel de-al Doilea Război Mondial.
“Lansăm această carte, „Glorie și Dramă. Marina Regală Română 1940-1945”. De ce această denumire? Noi nu folosim sintagma „Rezistență prin Cultură”, că încă n-am capitulat. Câtă vreme mai luptăm pentru dreptul nostru la existență, inclusiv prin cultură, folosim termenul „Apărare”, a spus col. Mircea DOGARU, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Cartea are peste 400 de pagini și reprezintă totodată un omagiu adus celor care au depus Jurământ de Credință să apere Țara și Drapelul, chiar cu prețul vieții, multor eroi marinari fiindu-le mormânt marea și fluvial.
“Marina Regală Română cum se numea atunci, peste patru ani de lupte pe mare, s-a acoperit de glorie în lupta cu inamicul iar apoi după finalul anului 1944 a fost capturată de așa zișii aliați + și dusă în întregime în porturile societice de la Marea Neagră”, a spus cdor. dr. Ioan DAMASCHIN, autorul cărții „Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)”.
Ult alt capitol se referă la transporturile umanitare cu emigrați evrei prin porturile fluviale și maritime românești în periaoda 1938 – 1944. În capitolul final al lucrării este redată drama Marinei Regale a României.
“Au plecat din porturile românești aproape 50 de mii de emigranți evrei cu 48 de vase atât de la mare cât și de la fluviu pentru că, să nu uităm, în Germania se declanșase soluția finală și a început defapt cu așa zisa „noapte de cristal” din octombrie 1938”, a precizat cdor. dr. Ioan DAMASCHIN, autorul cărții „Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)”.
Cea de-a doua lucrare „Frunze-n vânt”, este o carte despre pace, iubire, împăcare cu noi înșine și cu cei din jur.
“Am ales această temă și comparația între oameni și frunze, întrucât ambele ne relevă vremelnicia vieții noastre trecătoare”, a spus cdor. ing. Paraschiv IORGU, autorul cărții „Frunza-n vânt”.
În această carte, cititorii vor găsi poeme și eseuri despre natură, inclusiv despre natura umană.
“Și coperta cărții, clepsidra simbolizează viața și nisipul care se scurge + prin clepsidră, oamenii. Este o carte pentru suflet, un medicament pentru suflet, medicament care, de către autor se recomandă a se lua în cantități adecvate, fără sfatul medicului sau farmacistului”, a precizat cdor. ing. Paraschiv IORGU, autorul cărții „Frunza-n vânt”.
Departamentul „Apărarea prin Cultură” a Sindicatului Cadrelor Militare Disponobilizate își propune să promoveze evenimente culturale cum ar fi: lansări de carte de creație literară ori științifică, vernisaje de expoziții de pictură, navomodelism, aeromodelism, având protagoniști membri ai Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.