Academia Navală ''Mircea cel Bătrân'', la ceas aniversar. 150 de ani de învățământ românesc de marină
S-au împlinit 150 de ani de învăţământ militar de marină. O placă aniversară a fost dezvelită în cadrul evenimentului. De asemenea, mai multe cadre în rezervă și studenți au primit plachete și medalii. La finalul ceremoniei, toți cei prezenți au făcut și un tur al academiei, sediu recent renovat.
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța a împlinit 150 de ani de învățământ românesc de marină. Ceremonia, care a avut loc chiar în curtea academiei, a început cu intonarea imnului României.
“Un secol și jumătate în care instituția s-a achitat de cea mai dificilă misiune aceea de a forma la standarde înalte marinari militari și civili care de la bordul navelor românești și străine au reprezentat și continuă să reprezinte cu deplină responsabilitate și mândrie România”, a declarat cdor. conf. univ. dr. ing. Alecu TOMA, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Concurența pentru a obține un loc în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ este una foarte mare în fiecare an. Peste 1.600 de studenți se înscriu anual la cele 12 programe de licență și masterat.
“Fără îndoială însă că cea mai importantă componentă a drumului către performanță este factorul uman care indiferent de perioadele traversate a contribuit decisiv la consolidarea statului instituției noastre în pesajul educational”, a spus cdor. conf. univ. dr. ing. Alecu TOMA, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța.
“Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ este o instituție de învățământ completă cu două centre de limbi străine, un centru de cercetare, o secție de pregătire marinărească și o navă școală la bordul cărora studenții își dezvoltă deprinderile practice. Începând din anul universitar 2022-2023 Academia Navală are și un program de studii de licență în limba engleză”, a spus general Daniel PETRESCU, șeful Statului Major General al Armatei Române.
În cadrul ceremoniei, Octavian Schen, director general Monetăria Statului, a oferit o medalie aniversare.
“Ne exprimă încă odată prețuirea și respectul profund față de cei ce își dedică viața unei cariere pe mare și vă rog să-mi permiteți domnule general Daniel Petrescu, domnule contraamiral Mihai Panait, domnul comandant Alecu Tomas ă
vă ofer câte un exemplar al medaliei aniversare”, a spus Octavian SCHEN, director general Monetăria Statului.
Comandantul academiei a primit și emblema Armatei Române. De asemenea, au fost înmânate plachete cadrelor în rezervă și medalii studenților. După ceremonia militară, a fost dezvelită și placa aniversară dedicată împlinirii a 150 de ani de învățământ românesc de marină.
“Academia Navală are în spate o istorie prodigioasă și un prestigiu de nedovedit date atât de numele mari care au slujit-o, dar și de numele foarte multe ale ofițerilor de marina formați de-a lungul anilor”, a spus cdor. dr. Titi-Iulian AGAFIŢEI, reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Cu acest prilej, a avut loc și decorarea Drapelului de Luptă al unității, moment solemn care a încheiat prima parte a evenimentului. Prezente alături de studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, au fost și mai multe oficialități.
“Se împlinesc 150 de ani de învățământ românesc de marină în cadrul Academiei. Un secol și jumătate în care această instituțiede învățământ militar cu tradiție în peisajul universitar constănțean. A format generații de tineri cu dragoste de mare și de uniforma militară dornici să cunoască și să experimenteze tainele profesiei de marinar”, a spus Mihai LUPU, președintele Consiliului Județean Constanța.
“De-a lungul existenței sale, instituția s-a impus ca o adevărată școală de formare a caracterelor s-a și cultivarea spiritului marinăresc”, a spus contraamiral Mihai PANAIT, șeful Statului Major al Forțelor Navale.
Evenimentul aniversar s-a încheiat cu vizitarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” care a fost recent renovată. De asemenea, sâmbătă va avea loc și Ziua Porților Deschise. Cadre didactice și elevii vor putea vizita laboratoarele, simulatoarele, sălile de cursuri, complexul sportiv, precum și muzeul academiei, în care se regăsesc exponate foarte vechi.