Mâncare gustoasă și în post. Constănțenii au început să-și facă provizii pentru Postul Crăciunului
Am intrat în postul Crăciunului așa că în piețe a fost forfotă astăzi. Constănțenii au început să-și facă provizii. Primele pe listă au fost legumele și fructele. De asemenea, din sacoșa de cumpărături nu au lipsit nici produsele care înlocuiesc carnea sau lactatele. Mai mult, în anumite zile se poate mânca și pește. Așa că, chefii bucătări ne-au pregătit câteva preparate simple și gustoase pe care gospodinele le pot face și acasă.
A fost forfotă marți în unele piețe constănțene. Creștinii ortodocși care țin post au venit de acasă cu lista pregătită. Gospodinele știu deja ce vor găti în următoarele 40 de zile. De pe mese nu vor lipsi zacusca, ciorba de fasole, mâncarea de cartofi sau tocănița de legume.
Țin și eu miercurea, vinerea. Mănânc normal și fructe și legume. Cine poate ține, ține cine nu, nu. Nu este obligatoriu.
Vreau, nu vreau tot țin și în alte perioade când nu este post. Credeți că este important să ținem post? Păi, așa cred că Dumnezeu se mai uită la noi puțin.
Însă, în ceea ce privește cantitatea, constănțenii recunosc că acum vor cumpăra mai puțin. Prețurile în ultima perioadă au crescut extrem de mult, se plâng unii dintre ei. De pildă, 1 kg de castraveți sau dovlecei costă 8,50 lei, 1 kg de roșii între 10 și 12 lei, o salată între 4 și 6 lei, 1 kg de cartofi între 3.50 lei și 6 lei, iar 1 kg de fasoale este 12 lei. Și prețul fructelor este mai mare anul acesta. Strugurii albi sunt 10-12,50 lei/kg, merele 7,50 lei, gutuile 8,50 lei, iar dacă vreți o caserolă cu zmeură veți scoate din buzunar 25 de lei.
Nici comercianții nu sunt mulțumiți. Au fost nevoiți să mărească prețurile pentru că și facturile lor sunt acum mai mari. Însă, din cauza scumpirilor, la final de zi, multă marfă ajunge la gunoi. Speră totuși că acum, odată cu începerea postului, să aibă mai mulți clienți, iar vânzările să crească. Prima zi însă nu a fost tocmai bună.
Postul Crăciunului este mult mai permisiv decât cel al Paștelui. Și asta pentru că sunt multe zile cu dezlegare la pește. Acesta poate fi pregătit în mai multe feluri, iar în doar câteva minute veți avea pe farfurie un preparat sănătos și delicios.
Fie că alegem să-l facem la cuptor sau chiar pe grătar, o bucată sau întreg, acesta este extrem de delicios. Și dacă lângă avem și o mămăligă și un mujdei de usturoi cu siguranță farfuriile se vor goli într-o clipă. Sau putem opta și pentru un borș gustos de pește. Și dacă nu aveți timp să pregătiți acasă, puteți merge la o cherhana.
„Prima oară fierbem peștele, fierbem cinci-șase feluri de pește, de apă dulce și de mare, apoi punem legumele, după aceea îl dregem cu borș și îl facem puțin picant cu ardei iute, ciușă iute roșie”, a spus Sorin MĂNĂILĂ, proprietar cherhana.
Însă, la restaurant și prețurile vor fi pe măsură. În meniuri veți găsi preparate ceva mai scumpe față de cum erau anul trecut.
„Peștele s-a scumpit cu cel puțin 30%. Adică, dacă noi luam crapul cu 16-17 lei acum cel mai mic preț la crap este 25, somnul tot așa 25-30 de lei, față de 20 de lei, peștele de mare, calcanul, hamsie, cam în jur de 30% față de anul trecut”, a mai spus Sorin MĂNĂILĂ, proprietar cherhana.
De asemenea, înainte de a face schimbări drastice în alimentație, este indicat să fie consultat un nutriționist, susțin specialiștii. Mai mult, aceștia ne recomandă ca și după post măcar de două ori pe săptămână să înlocuim produsele de origină animală cu fructe.