Constanța are căldură… cu porția. Furnizarea agentului termic a început weekend-ul trecut cu o avarie: ''Curentul e scump și el ca să băgăm radiatoare în priză sau calorifere''
Furnizarea căldurii în Constanța a început weekend-ul trecut cu o avarie. Imediat ce a început procesul de distribuție a agentului termic, una dintre conducte a cedat. Între timp ea a fost reparată, însă o alta a cedat în această dimineață. Așa că, o parte dintre constănțeni s-au putut bucura de căldură în case doar două zile. Nici conducerea societății de termoficare nu vine cu vești prea bune. În această iarnă, cel mai probabil, vor mai fi și alte avarii. Și asta pentru că, unele conducte sunt vechi de aproximativ 40 de ani.
Conducte vechi, neschimbate de zeci de ani, avarii săptămânale la apă caldă și oameni deja exasperați de atâtea probleme. Așa a început furnizarea agentului termic la Constanța. Inevitabilul s-a produs însă și o avarie a avut loc chiar în prima zi a furnizării căldurii.
“Până seara s-au finalizat de pus în funcțiune toate punctele termice. Am avut pe magistrala 1 și o avarie majoră în Parcul Gării CFR. S-a intervenit până seara s-a înlocuit un tronson de 800 de mm care a fost avariat pe lungimea de 1, 6 metri. Și am repus în funcțiune și acel tronson din magistrala 1 astfel încât duminică aveam tot orașul încălzit”, a declarat Liviu POPA, director Termoficare Constanța.
Luni au urmat și alte avarii, astfel că șase cartiere au rămas fără căldură. Conducerea societății de termoficare susține că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că unele conducte au durata de viață depășită și cu 15 ani.
“Cele mai vechi au în jur de 40 de ani. Durata de viață a unor conducte din oțel amplasate în canal termic este de circa 25 de ani. Vedem că au durata de viață depășită, cu mult. Cu fiecare lună care trece sistemul se învechește, coroziunea crește și probabilitatea de apariție a avariilor se multiplică”, a precizat Liviu POPA, director Termoficare Constanța.
Mulți dintre constănțenii racordați la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic spun că s-au obișnuit deja cu avariile însă nu e normală situația.
“Acum am avut o perioadă cu lucrările astea, a fost mai dificilă, dar ne-am descurcat. Am încălzit și la aragaz. Ne-am întors înapoi la țară”
Nu ar fi o alternativă viabilă folosirea unor calorifere electrice de teama facturilor imense la electricitate, consideră alți constănțeni.
“Curentul e scump și el ca să băgăm radiatoare în priză sau calorifere. Eh, mergem înainte, ce o vrea bunul Dumnezeu cu noi”
Rețelele de transport și distribuție însumează aproape 300 de km de canal termic. În ceea ce privește furnizarea apei calde și avariilor repetate din ultimele luni, primarul municipiului, Vergil Chițac, a afirmat pe Facebook, săptămâna trecută, că „Ne dăm silința să înlocuim în cel mai scurt timp posibil cei 40 de km de conducte care trebuiau schimbate acum 20 de ani. Și care au cedat. 40 de km doar pe magistrala 1“.