dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. O nouă piaţă, o nouă dezamăgire - promisiunile nu le ţin de cald comercianţilor din Piaţa I.L. Caragiale! ''Vreau să capăt încredere în ei, dar văd că nu fac nimic''

10 noiembrie 2022
Publicitate

Spații comerciale vandalizate, geamuri sparte, tarabe goale și mizerie. Cam așa arată în prezent Piața I. L. Caragiale din municipiul Constanța. Dacă în urmă cu mulți ani, în această piață, în fiecare zi era forfotă, acum printre tarabe nu mai bate decât vântul. Au mai rămas doar câțiva comercianți, care spun că, la finalul zilei mai mult aruncă marfa decât să numere încasările. Nici condițiile nu sunt bune. Spațiul nu este împrejmuit așa că iarna, vânzătorii îngheață de frig, iar vara gândacii, muștele și țânțarii mișună în voie. Piața ar fi trebuit să fie renovată încă din 2016, însă până acum nu s-a făcut nimic.

Geamuri sparte și spații vandalizate, iar tarabele sunt mai mult goale decât pline. Așa arată în prezent Piața Ioan Luca Caragiale din Constanța. Deși cândva era plină de oameni, acum mai sunt doar câțiva comercianți care și-au făcut curajul să mai rămână în piață.

O altă zi, o altă piață din municipiul Constanța, la fel de pustie și de tristă. Pe majoritatea spațiilor comerciale lacătele au prins rugină, iar pe tarabe s-a așezat doar praful. Vânzătorii spun că le este din ce în ce mai greu să-și desfășoare activitatea. Clienți nu prea au, ceea ce înseamnă că și încasările sunt foarte mici.

„Piața asta e foarte săracă, intră puțini oameni, dacă nu-ifăcută.. trebuie s-o facă. În fiecare zi spun că o vor face, că o vor face, dar...Vreau să capăt încredere în ei, dar văd că nu fac nimic”, a spus Zoie, comerciant.

„Noi suntem aici de 15 ani și ăla e de când o știu, la ce să o mai facă? Mai bine s-o dea”, a spus Ani, comerciant.

„Clienții nu mai sunt, o dată din cauza condițiilor și pentru că nu mai vin nici producători și din cauza asta nici clientelă nu este, prețurile sunt cum sunt”, a spus Chenac, comerciant.

Și unii constănțeni consideră că piața are nevoie urgent de reabilitare, pentru că spun ei, condițiile lasă de dorit:

„Groaznic, eu stau aici. Știți când m-am mutat eu ce era aici în piața asta. Când ploua curge aici, n-o repară, oamenii nu vin din cauza asta. Veneau și de la Valul lui Traian. Și nu vin oamenii pentru că e mizerabil”

„Jalnic. Se vede cu ochiul liber. Era plină, erau clienți, erau vânzători, acum e unu doi și gata. Cred că nu-i interesează”

Vechea administrație promitea în 2016 un proiect în care va renova piața I. L. Caragiale, însă „OZN-urile” cu care, fostul edil, Decebal Făgădău le-a luat ochiii constănțenilor au rămas doar pe hârtie.

„Transformarea păstrează actualul caracter funcţional principal, cel de piaţă agroalimentară, dar introduce şi noi funcţiuni, complementare activităţii comerciale principale. Piaţa I.L. Caragiale devine un punct de interes local, dar şi atracţie de petrecere a timpului liber, comerţ sau alternativă locală, de cartier, de întâlnire şi dezvoltare a spiritului comunitar”, se arăta în proiectul Primăriei Constanţa în anul 2016.

Chiar și pe rețelele de socializare, fostul primar se lăuda cu modernizarea pieței, iar comentariile constănțenilor de la acel moment păreau pline de speranță, însă nimic din toate acestea nu s-a concretizat.

Anii au trecut, iar conducerea s-a schimbat, însă nu și piața. La începutul acestui an reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat dădeau garanții că lucrările de modernizare vor începe imediat după Paște. Însă, pe atunci, fostul director nu a precizat și care Paște?!

,,Începem cu reamenajarea și modernizarea pieței I. L. Caragiale, iar ulterior vom scoate la licitație exclusiv cu destinație clară spațiile comerciale rămase neocupate în sensul că vrem să copiem și noi bunele practici pe care le vedem la marile corporații (...) ”Așteptăm nota conceptuală de la arhitect și dăm drumul la treabă. Păstrăm aceleași caracteristici constructive. Vrem ca după Sărbătorile Pascale să dăm ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat fostul director al RAEDPP, Teo Hira în luna martie a acestui an.

Acum, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat au susținut pentru Dobrogea TV că proiectul se află în stadiul de contactare DALI și proiect tehnic.

„De curând a fost urcată documentația în SEAP privind executarea unor reparații generale în piață. Pe 7 noiembrie a fost data limită de depunere a ofertelor, însă nu s-a prezentat nimeni”, a declarat Cristina Vasile, compartiment Relații Externe-Comunicare Evenimente RAEDPP.

Contractul are o durata de 45 de zile cu posibilitatea de prelungire, iar în ceea ce privește lucrările de reabilitare și modernizare, autoritățile au estimat că acestea vor începe la anul. Valoarea toatală este de peste 126 de mii de lei fără TVA.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233