dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Tone de deșeuri îngropate în pământ - Primăria a fost amendată cu 100.000 de lei. Vergil Chiţac: ''O să mergem în instanță, nu suntem de acord''

09 noiembrie 2022
Publicitate

Municipalitatea are încheiat cu administrația portuară un protocol care permite depozitarea deșeurilor din șantierele orașului în groapa de gunoi din portul Constanța. Edilul susține că, cel mai probabil, deșeurile menajere și cele din plastic au fost îngropate în pământ de mult timp, iar acum, din cauza vremii au ieșit la suprafață. De asemenea, primarul nu este de acord cu amenda și vrea să meargă în instanță. Cazul a intrat și în atenția Parchetului

Tone de deșeuri îngropate și acoperite cu pământ. Asta au descoperit comisarii Gărzii de Mediu pe amplasamentul de la poarta 9 a portului Constanța. Municipalitatea, se pare că, are un protocol încheiat cu administrarea portuară pentru depozitarea deșeurilor. Concret, este vorba de câteva hectare care urmau să fie umplute cu moloz, tasate și transformate în platforme portuare. Numai că, protocolul a fost încălcat.

„S-a stabilit ca acolo să se ducă deșeurile inerte și să se depoziteze. Deșeuri inerte, adică deșeuri rezultate din construcții, să se depoziteze în beneficiul ambelor părți”, a declarat Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanța.

„Ar fi trebuit să se depoziteze doar deșeuri din construcții și demolări, deșeuri inerte, și s-au găsit tot felul de alte tipuri de deșeuri: menajere, plastic. Suprafața alocată și autorizată era în jur de două hectare”, a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Însă, suprafața pe care s-au descoperit deșeurile era mult mai extinsă. S-a ajuns în această situație, pentru că, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu, zona nu era supravegheată și nimeni nu a monitorizat cantitățile și tipurile de deșeuri care erau aduse la Poarta 9 a portului Constanța.

„Exista la Poartă acolo doar un registru în care se menționa numărul de autovehicul, aproximativ cantitatea care ajungea aici, dar toate datele care erau menționate în acel act de reglementare nu se regăsesc”, a precizat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Garda de Mediu și polițiștii de frontieră au început verificările și au descoperit că umplerea gropilor s-a făcut cu deșeuri inerte, amestecate cu deșeuri menajere și reciclabile, unele chiar periculoase atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru om.

„Este importantă responsabilitatea celor care aduc gunoaie acolo, să fie de construcții și să nu fie menajer amestecat cu construcții, fiindcă acest gunoi se dizolvă în timp și ajunge în zonele acvatice adiacente acestor gropi”, a explicat dr. Adrian Bîlbă, biolog.

„Îngroparea deșeurilor este infracțiune”, a conchis Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Așa că, primăria a fost amendată. Edilul orașului susține că nu este foarte clar ce anume este permis să se depoziteze acolo și ce nu. De pildă, nu știa că asfaltul nu trebuie aruncat acolo.

„Au mai fost controale şi în anul 2020. De fiecare dată când au fost controale, Primăria şi-a asumat rezultatele controlului şi-a dispus plan de măsuri de remediere. O să mergem în instanță, nu suntem de acord. Încă nu am primit actul de control”, a menţionat Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanța

Pe fir a intrat și Parchetul care lucrează la un dosar penal pentru îngroparea ilegală a deșeurilor, identificarea și tragerea la răspundere a vinovaților. Iar ultima lovitură vine din Port. Directorul Adiminstrației portuare a reziliat protocolul cu primăria Constanța. Municipalitatea caută acum soluții pentru depozitarea deșeurilor inerte, dar până acum a găsit oferte de 10 ori mai scumpe decât depozitarea în port.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233