dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Condiţii inumane în Piaţa Tomis III: comercianţii muncesc în fiecare zi în frig, ploaie sau printre gândaci și șobolani. Autorităţile tot au promis modernizarea

08 noiembrie 2022
Publicitate

,,Ca la noi la nimeni”. Aceasta este părerea comercianților din Piața Tomis III atunci când vine vorba de condițiile pe care sunt nevoiți să le suporte. În căldură, frig, ploaie sau printre gândaci și șobolani, așa muncesc în fiecare zi. Deși au existat promisiuni încă de pe vremea fostei conduceri că piața se va moderniza, se pare că nu s-a trecut nici până acum la fapte. Și unii constănțeni spun că au început să ocolească Piața Tomis III din cauza mizeriei și a mirosurilor greu de suportat.

Gândaci, mizerie, frig, căldură sau ploaie. Cu asta se confruntă zilnic comercianții Pieței Tomis III. Condițiile, spun ei, sunt inumane. Au făcut diferite sesizări la municipalitate și au cerut ca piața să fie reabilitată. Se pare că autoritățile au ascultat de cererile vânzătorilor, însă doar pe hârtie. Pentru că, de la vorbe până la fapte, se pare că este cale lungă. Și nu o spunem noi, ci chiar cei care vin zilnic la muncă în Piața Tomis III.

„Modernizează piața și ia uite, vedeți ce tarabe frumoase avem, sunt negre. Ia uite, e bandajat cu folie”, a spus un comerciant.

Vânzătorii Pieței Tomis III fac comparație și cu alte piețe din alte orașe ale țării. Însă, ,,ca la noi la nimeni”, asta susțin cei mai mulți dintre comercianți. Ba mai mult, sunt revoltați pe faptul că nu au un sistem de alimentare energetică individual pentru cântar sau casa de marcat.

„Dezastruase sunt condițiile, toată vara am stat la 60 de grade aici, toată marfa am pus-o prășină de țuică. Dacă afară sunt -20 de grade, aici sunt 5-6 grade. Să ai unde să-ți încarci casele de marcat, trebuie să mergem la lapte să vă bat bonul, că nu ai unde să încarci. Trbeuie să le ținem tot timpul conectate. Le încărcăm la hala de brânză, le punem seara la încărcat ca să le punem folosi a doua zi”, a spus Sanda, comerciant Piața Tomis III.

Și unii constănțeni susțin că Piața Tomis III trebuie reabilitată și modernizată cât mai curând. Pe alții, mirosurile greu de suportat, dar și mizeria îi fac să se orienteze către marile magazine. Ceea ce pentru comercianți înseamnă mai puține încasări și marfă aruncată la gunoi.

„E dezastru, dezastru total. Cine intervine? Cine? Nimeni!”

„Nu intru din cauza mirosului. Când intri aici te dărâmă mirosul și mizeria. Nu mi-a plăcut niciodată aici și nici nu-mi place”

„Am fost la toaletă este... parcă e de acum 100 de ani”

„Autorităţile promit, dar de făcut, se face puțin”

În anul 2016, fostul edil al municipiului, Decebal Făgădău promitea că orașul de la malul mării va avea o piață modernă, însă se pare că acesta nu și-a dus la bun sfârșit planurile. Piața Tomis III trebuia să fie de departe cea mai avangardistă cu magazine supraetajate, locuri de parcare și spații verzi. Cel puțin așa se lăuda acum șapte ani.

„Transformarea Pieței Tomis III se va face prin modificarea etapizată a spațiului existent”, declara pe atunci fostul primar, Decebal Făgădău.

Concret, așa ar fi trebuit să arate Piața Tomis III, cel puțin conform schițelor din 2016. Însă, după șapte ani aceasta arată la fel. Conducerea s-a schimbat dar nu și promisiunile. La începutul acestui an, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat au obținut de la Primăria Constanța un certificat de urbanism pentru ,,desființarea Piaței Agroalimentare Tomis III”.

„Ca să nu cheltuim o sumă mai mare, am depus documentația să cerem Certificate de Urbanism pentru toate piețele din Constanța, care sunt în administrarea noastră și să vedem unde este oportun să dărămăm, să modernizăm sau să reconstruim”, a declarat Teo Hira, fostul director RAEDPP Constanța în luna ianuarie.

Vestea că cea mai mare piață agro-alimentară din orașul nostru se va moderniza îi bucură atât pe comercianți, cât și pe oameni pentru că spun că la acest moment condiții în care-și dsefășoară activitatea sunt destul de grele.

După aproape un an, întrebați de reporterul Dobrogea TV care este stadiul proiectului privind modernizarea Pieței Tomis III, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat, au ridicat din nou din umeri.

„Știu că a fost comandat un studiu de oportunitate, dar din câte știu eu nu s-au făcut pași în acest sens”, a declarat Cristina VASILE, compartiment Relații Externe-Comunicare Evenimente RAEDPP.

Până când autoritățile vor trece și la fapte, comercianții din Piața Tomis III trebuie să suporte în continuare condițiile improprii, ploaia și gândacii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233