dobroge.tv

Live

O nouă conducere, o nouă promisiune. Ce a mai rămas din Piaţa Tic Tac: spații comerciale închise, tarabe goale, vânzători care îngheaţă de frig: ''Autorităţile nu fac nimic''

07 noiembrie 2022
Publicitate

Spații comerciale închise, tarabe goale și mai nimeni în jur. Așa arată Piața Tic Tac din cartierul Tomis Nord. Deși existau promisiuni că piața va fi reabilitată și modernizată, nici până acum nu s-a produs nicio schimbare, iar comercianții, dar și cei care locuiesc în zonă sunt din ce în ce mai revolați. Unii se tem chiar că vor fi nevoiți să pună lacătul pe afacere, pentru că tot mai puțini clienți le trec pragul. De cealaltă parte, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat au declarat că în acest moment nu dispun de suficienți bani pentru reamanejarea și modernizarea pieței.

„Foarte urâtă”, „Ce, asta-i piață?”, „N-am cu ce face o comparație”, „Marfa frumoasă, piața în sine mai puțin amenajată”. Aceasta este părerea unor constănțeni atunci când vine vorba de Piața Tic Tac din cartierul Tomis Nord. Oamenii spun că de ani buni, aceasta se află într-o stare avansată de degradare. Motiv pentru care, aleg să-și facă cumpărăturile de la alte magazine. De aici și încasările tot mai mici ale comercianților. Domnul Nicolae are un magazin alimentar de mai bine de 10 ani, însă se teme că în curând va fi nevoit să-și închidă afacerea.

„Avem adversari aici, supermarketurile, iar micii întreprinzători încet, încet o să închidă. Nu suntem sprijiniți, n-avem nicio șansă, trebuie să aducem bani de acasă. Clientul trece, când vede așa ceva, o mizerie totală, ce să mai intre aici, merge direct la market”, a spus Nicolae TARARACHE, comerciant.

Frigul este principalul inamic al lui Nicolae. Are un singur aer condiționat la care apelează rar pentru a reduce costul facturii la energie.

„Căldură nu avem, avem un aer condiționat, dar vine iarna, consumăm, consumăm, dar dacă nu este activitate, eficiența lasă de dorit, în frig nu poți să stai. Nu mai am încredere în autorităţi, nu mai am nicio încredere”, a mai spus Nicolae TARARACHE, comerciant.

Cei care locuiesc sau tranzitează zona privesc cu tristețe la ce-a mai rămas din Piața Tic Tac. Cele mai multe spații comerciale sunt închise, iar pe tarabe s-a așezat doar praful. Piața ar fi trebuit să intre într-un amplu proces de reabilitare, însă până acum nu s-a făcut mai nimic. Nici unii constănţenii nu mai au încredere în promisiunile autorităţilor.

„Cu certitudine nu-mi place, nu cred că-i place nimănui. Este un spațiu public, ține de administrația orașului și sunt și multe alte lucruri care ar trebui îmbunătățite”, „Care autorități, astea din Constanța? Eh...”, „Da autoritățile nu fac nimic, trebuie să faci tu singuri ca să îmbunătățeși ceva. Altfel, să nu te aștepti că vine și-ți face ție altcineva culcuș să te culci, nu...”, „Cum arată, așa arată, nu prea îmi place. De câte ori au zic că fac, că dreg, eu nu mai am încredere în ei”, sunt de părere unii constănţeni.

În anul 2020 fosta conducere dădea garanții constănțenilor că Piața Tic Tac va suferi o mare transformare, însă se pare că aceștia nu au mai apucat să-și ducă la bun sfârșit planurile.

„Noi ne-am propus în acest an să reabilităm două piețe, este vorba e Piața Tic Tac și Filipescu din Faleză Nord. Săptămâna aceasta am reușit să luăm și ultimul aviz de care aveam nevoie, avizul de la cultură pentru a depune actele necesare obținerii autorizației de construcție”, spunea atunci Florin GHEORGHE, fostul director RAEDPP Constanța.

Doi ani mai târziu, când la cârma orașului a ajuns un alt primar, iar conducerea RAEDPP s-a schimbat, s-au făcut aceleași promisiuni. Le-a trebuit însă un an de zile pentru a întocmi proiectul privind reabilitarea și modernizarea pieției Tic Tac.

„Avem gata documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Astfel încât suntem în faza în care trebuie să avem un buget alocat, după care va urma proiectare și execuție. Nu mai e cale de întors și vom reface această piață”, spunea Teo HIRA, fostul director RAEDPP Constanța.

Însă, un alt an aproape că a trecut și piața a rămas neschimbată, iar comercianții și constănțenii la fel de nemulțumiți. Acum, conducerea s-a schimbat din nou, iar noul director a preluat proiectul. Lucrările ar fi trebuit să înceapă deja dar ... surpriză: „Nu au suficienți bani”. Și asta pentru materialele s-au scumpit, așa că trebuie refăcută documentația.

„Din cauza creșterii semnficative a prețurilor din ultima perioadă, banii nu sunt suficienți. Drept urmare în acest moment ne aflăm în proces de refacere a devizului general pentru ca proiectul să poată fi finanțat în 2023”, a spus Cristina VASILE, compartiment Relații Externe-Comunicare Evenimente RAEDPP.

Ceea ce înseamnă că piața Tic Tac va rămâne la fel, cel puțin până la anul, iar pe comercianți îi așteaptă o nouă iarnă în frig și cu puțini clienți.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233