CONSTANŢA. Clădirea Edificiului Roman cu Mozaic va fi reabilitată, după 60 de ani
Clădirea Edificiului Roman cu Mozaic va fi reabilitată. După ani întregi în care locul a fost lăsat pradă timpului și intemperiilor vremii, de săptămâna viitoare vor începe lucrările propriu-zise. Durata de execuție este de un an de zile, timp în care, pe lângă lucrările de restaurare, obiectivul va fi dotat cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc ori pentru antiefracție. Beta
Infiltrații de apă, rugină, și puțini vizitatori. Așa se poate descrie situația actuală a unui loc istoric și important pentru Constanța.
Clădirea Edificiului Roman cu Mozaic are o vechime de 60 de ani. Tot de atunci, nu a mai fost făcută nicio reparație. Dacă de-a lungul timpului unele zone au fost închise publicului tocmai pentru siguranța acestora, în alte zone, geamurile sunt sparte. Și acestea nu sunt singurele probleme ale clădirii.
“Au fost o serie de inundații în mozaic, în clădire. Este un canal de scurgere în exterior, în momentul în care acela s-a înfundat, în anii trecuți s-a întâmplat de cel puțin trei ori acest lucru, mozaicul a fost inundat. Acoperișul are probleme, are fisuri și când sunt acele ploi torențiale pe care le știm cu țoti, aici, în Constanța, sunt infiltrații de apă și iarăși pică apă pe monument ceea ce nu e bine”, a declarat Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.
Însă, de la sfârșitul acestei săptămâni încep lucrările de reabilitare ale Edificiului Roman cu Mozaic. Durata de execuție este de un an de zile. Vor fi realizate lucrări ce constau în restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric, dar și a mozaicurilor interioare. De asemenea, va fi refăcută și fațada clădirii, precum acoperișul.
“De la acoperiș se reface toată partea de ferestre. Se înlocuiește toată tâmplăria, se reface toată terasa exterioară pe care va fi parcursul turistic pentru vizitatori. Și la sfârșit, lucrarea cea mai frumoasă va fi restaurarea și protejarea mozaică și zidurile antice din interior și exterior care se văd”, a spus Davide CROVETTI, reprezentant constructor.
“Bolțile stau ceva mai bine pentru că de la un moment dat nu au mai fost deschise vizitării publicului, din motive de siguranță. Dar și acolo este de lucru, trebuie făcute mici resturări și trebuie create alte circuite de vizitare pentru că în mod normal bolțile trebuie să fie deschise publicului. Practic, acolo e amenajat un mic lapidarium, o zonă cu inscripții care are ce oferii publicului vizitator insteresat de istorie”, a precizat Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța.
Mai mult decât atât, și persoanele cu dizabilități vor putea să viziteze Edificiul Roman cu Mozaic pentru că vor fi montate și elevatoare. De asemenea, clădirea va fi dotată cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, pentru siguranță la foc, dar și antiefracție. Reabilitarea obiectivului istoric ar putea aduce și mai mulți turiști la malul mării.
“Pentru noi, dacă acest obiectiv se va realiza și sperăm că se va realiza, avem mari speranțe de la acest constructor, va fi ca o îmbunătățire a cărții de vizită a Constanței pentru toți turiștii și vizitatorii județului, până la urmă. Proiectul este finanțat integral cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Deci, practic, județul Constanța are o șansă mare să atragă 10 milioane de lei, două milioane de euro, pentru reabilitarea unui moment istoric”, a declarat Enciu PETRE, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.
Părerile vizitatorilor sunt împărțite. Dacă pentru unii locul este unul frumos și interesant, alții își doresc ca edificiul să fie tehnologizat pentru a atrage și mai mulți copii.
“Probabil nu au alocat fonduri ca să se poată întreține toată chestia asta și probabil modernizat, în sensul că să înțeleagă omul ce vede. Acum cu atâtea chestii interactive ar putea să facă un plan, ceva care să priceapă repede omul că…copiii nu au răbdare. Ăia vin și pleacă, nu înțeleg nimic”, a spus un constănţean.
“Am văzut piese de mozaic. Am citit că a fost mai mare înainte. Am un prieten român și am vrut să descopăr pentru că nu este o țară foarte căutată pentru francezi”, a spus o turistă.
Toate obiectele arheologice care sunt în acest moment expuse publicului vor fi depozitate în locuri special amenajate pentru a nu le afecta, spun reprezentanții Muzeului de Istorie și de Arheologie.