Protest la Constanţa din cauza valului de scumpiri. Oamenii au ajuns la capătul puterilor: ''Nu știm cum să ne împărțim banii''
Facturi mari, salarii mici. Cu asta se confruntă sindicaliștii care au protestat astăzi la Constanța, în fața instituției Prefecturii. Oamenii sunt nemultumiți de faptul că nu se mai pot întreține din cauza valului de scumpiri care a avut loc în ultimele luni atât la alimentele de bază, cât și la energie și gaz. Aceștia au ajuns la capătul puterilor și nu știu cum să-și mai împartă banii pentru a-și putea acoperi toate cheltuielile lunare. Astfel de manifestări au avut loc astăzi în mai multe orașe din țară.
,,Nu știm cum să ne împărțim banii”. Asta spun membrii sindicatelor din Constanța și nu numai. Facturile uriașe la energie, dar și costul prea mare pentru alimente îi nemulțumește pe sindicaliști. Astfel, Federaţia SANITAS, alături de alte organizaţii şi sindicate, inclusiv C.N.S.L.R.-Frăţia, confederaţie la care sunt afiliaţi, au protesta în fața Prefecturii din municipiu. Aceștia au tras un semnal de alarmă Guvernului României în ceea ce privește stoparea crizei costului vieții.
„Puterea de cumpărare a scăuzt sub 50%, chiar dacă inflația este de 16%, costul combustibilului s-a dublat și atunci este cazul ca la nivel național și european măsurile de protecție să fie mult mai solide. O sticlă de ulei de la 5 lei a ajuns la 13-14-15 lei”, a declarat Nicolae MANEA, președinte SANITAS Constanța.
„Prețurile care au depășit foarte mult salariile pe care le aveam. Și așa le aveam mici. Dar, nu numai facturile, și mâncarea, ouă, roșii, ulei, toate mâncarea pe care o avem, o plătim dublu, iar salariile nu s-au dublat nicăieri. Unele societăți și-au dublat profiturile, dar nu cred că și-au mărit și salariile pentru angajații lor”, a spus Petre TANCĂU, vicepreședinte CNSLR Frăția.
Printre revendicările sindicaliștilor se numără și: creșteri salariale, compensații pentru persoanele care au dificultăți în a-și plăti facturile la utilități, pentru a-și asigura condițiile de trai decente, precum şi măsuri pentru protejarea veniturilor şi a locurilor de muncă.
„Nu salariile sunt cauza inflației, principalele victime ale acestei crize fiind tocmai lucrătorii prost plătiți și persoanele vulnerabile care sunt cele mai afectate.
Angajatorii, guvernul și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a lua măsuri urgențe de a ameliora această criză a costului vieții”, a spus Valeriu PARTENIE, președinte CNSLR Brăila și Regiunea Sud-Est.
De asemenea, aceștia mai cer şi plafonarea costului facturilor la gaze şi o taxă pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice, dar și reducerea dobânzilor.
„În ceea ce privește limitarea importurilor la gaze, comisia nu a făcut nicio propunere concretă în acest sens. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a majora rata dobânzilor va înrăutăți situația pentru cetățeni și lucrători și va fi dăunătoare dezvoltării economice viitoare”, a precizat Valeriu PARTENIE, președinte CNSLR Brăila și Regiunea Sud-Est.
Nemulțumiți sunt și profesorii. Cadrele didactice au de recuperat diferenţele salariale din 2017 până în 2021. Guvernul i-a anunțat că de la 1 noiembrie ar urma să primească prima tranșă a restanțelor din sporuri sau majorări.
„Pe legea 153 am rămăs cu cele două pătrimi care nu ni s-au acordat. Ne-au dat o bucățică dintr-o pătrime la 1 ianuarie, iar o altă bucățică la 1 august”, a spus un profesor.
„În primul rând nu se aplică legea învățământului. Noi am câștigat în procese anumite majorări de salarii conform legii care nu s-au dat nici până astăzi. Există facturi uriașe și nu mai putem face față valurilor de scumpiri”, a spus o profesoară.
La nivel naţional, pe lângă Constanța, proteste au avut loc și în Bucureşti, Bacău, Cluj, Iaşi, Târgu Jiu, Târgu Mureş și Timişoara.