dobroge.tv

Live

A început eclipsa parțială de Soare. Sute de copii și părinți au venit la Planetariul din Constanța

25 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Eclipsa parțială de soare de astăzi a fost vizibilă și din Constanța. Sute de oameni, unii și din alte județe ale țării, au venit la Planetariul din oraș pentru a putea vedea fenomenul prin cele trei obiective performante. Chiar dacă au stat mai mult de o oră la coadă aceștia au spus că a meritat așteptarea. Momentul maxim a avut loc la ora 13.42 și a avut o acoperire de 41, 7%. În țară, acoperirea Soarelui a fost între 33 și 44%.

Entuziasmați și curioși, constănțeni, dar și turiști au așteptat chiar și aproape două ore să vadă eclipsa parțială de soare. Spun că a meritat fiecare minut pentru că este un fenomen unic în viață. Unii dintre ei și-au adus și ochelari speciali pentru a putea vedea mai bine eclipsa. Vizibil de la noi din țară, fenomenul a putut fi urmărit prin intermediul a trei instrumente astrononice, la Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

"Da, stăm de ceva timp. Și chiar cred că merită așteptarea. Este un fenomen foarte rar și nu se întâmplă prea des. Am văzut cum soarele a fost acoperit de lună și s-a mutat din partea dreaptă în partea stângă", a spus o tânără.

Cei mici au fost extrem de atrași de întregul fenomen, iar unii dintre ei au știut și detalii despre eclipsă.

Copil: -Am văzut o parte din lună acoperind soarele. A fost interesant.

Reporter: - Și ce se întâmplă în timpul eclipsei?

Copil: - Luna intervine în fața soarelui.

Eclipsa parțială de soare a avut o durată de peste două ore. Specialiştii spun că eclipsele, fie ele de soare sau lună, sunt extrem de importante.

"Dacă înainte se credea că este mâncată de vârcolaci, cum spuneau vechile credințe. Acum se poate demonstra sfericitatea Pământului prin aceste fenomene. Este un ciclu la 11 ani care se repetă. A început în 2013, se încheie în 2025. Ele au influență și asupra sateliților, telecomunicațiilor, astronauților care ies în spațiu să repare navele, dar și asupra trunchiurilor de copaci", a spus Constanța DIAMANDI, muzeograf.

Eclipsa parțială de soare este ultima din acest an. Următoarea va avea loc în anul 2025, în luna martie. Însă, în România, va putea fi văzută abia pe 2 august 2027.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233