dobroge.tv

Live

NĂVODARI. Sute de locuitori stau în frig şi fără apă caldă după ce sistemul centralizat de încălzire a fost desfiinţat. Oamenii primesc 4.000 de lei să-şi pună centrală: 'Ce să facem cu banii ăștia?'

24 octombrie 2022
Publicitate

Locuitorii din Năvodari, orașul rămas fără sistem de termoficare, depun cereri pentru un ajutor financiar din partea primăriei. Până acum au fost depuse peste 200 și au fost soluționate mai mult de jumătate, iar valoarea ajutorului este de 4.000 de lei. Prea puțin, spun unii năvodăreni care s-au văzut nevoiți să își găsească o sursă de încălzire pe timpul iernii. De cealaltă parte, administrația publică locală spune că nu mai era sustenabil să mențină funcțional un sistem de termoficare neperformant.

"Uitați, uitați! Ăsta este ligheanul. Vă spun sincer, asta este cratița, încălzesc asta fierbinte, torn jumate aicea, fac baie. Dacă nu, pun dopul aici în cădița asta, torn, intru aici, mă pun în genunchi și mă spăl. Vai de capul meu!", spune Grigore Cosma.

Grigore Cosma are 70 de ani și locuiește într-o garsonieră, într-un bloc care nu este racordat la gaz. Spune că de când sistemul centralizat de termoficare nu mai funcționează, se spală ca pe vremea bunicilor. Acesta a depus cerere la primărie pentru a obține ajutorul oferit de administrația locală în valoare de 4.000 de lei și acum așteaptă soluționarea ei. Până atunci, bărbatul se gândește cu ce o să se încălzească în această iarnă.

"Depunem cereri la primărie pentru un ajutor de 4000 de lei, dar ce să facem noi cu banii ăștia? Ce poți să cumperi de 4.000 de lei? Nu ne ajung, acum aș vrea să îmi pun centrală, dar nu avem gaze, nu avem țeavă trasă la bloc. Și apă caldă ne spălăm așa..., trebuie să montez boiler, dar până atunci fac baie în lighean, cum făceau bunicii noștri", a mai spus Grigore Cosma.

În unele blocuri locatarii se tem că sistemul electric nu o să facă față dacă vor băga în prize boilere și calorifere electrice.

"Curentul cred că nu o să țină prea mult pentru că nu avem așa de multe prize. Nu rezistă prizele. Acum mă duc să fac și eu ceva", a spus un locuitor al oraşului.

Mulți dintre locuitorii orașului Năvodari au decis să se racordeze la gaze în anii trecuți pentru a nu mai avea probleme cu apa caldă ori căldura.

"Am făcut niște eforturi și ne-am pus gaz. Este mult mai bine, chiar și înainte când eram la Termica tot nu făcea față. Noi stăm și la etajul 4, abia avea presiune. De multe ori oprită căldura câte o zi întreagă. A costat peste 100 de milioane cu tot, tot", a spus un alt locuitor.

Orașul Năvodari are peste 43.500 de locuitori, iar în luna iulie mai erau racordate aproximativ 1.700 de locuințe. Dintre acestea, peste 1.300 aveau datorii. Mai mult decât atât, prețul gigacaloriei ar fi fost foarte mare în acest an, de la 122 de lei cât a fost iarna trecută, ar fi ajuns la 822 de lei. Deoarece sistemul de termoficare era neperformant, Primăria Năvodari spune că a venit în ajutorul localnicilor care erau încă branșați. Astfel, cei care nu aveau datorii la întreținere primesc un ajutor în valoare de 4.000 de lei.

"În acest moment avem peste 220 de solicitări pentru acordarea ajutorului de 4.000 de lei și pentru 141 de persoane deja s-au făcut plățile în vederea achiziționării și instalării unui sistem alternativ de încălzire a locuinței și prepararea apei calde. Fie că vorbim despre centrală, boilere, calorifere, orice alte echipamente sau materiale necesare", a declarat Elena AFTENE, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.

În această lună vor fi racordate la gaze șase scări de bloc, adică 140 de locuințe. În luna noiembrie vor urma alte zece.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233