dobroge.tv

Live

Sute de constănțeni au fost la Bursa locurilor de muncă. Unii consideră că anumite cerințe ale angajatorilor sunt incredibile: „Voiam la spălat de vase, dar trebuie să învăț engleză”

14 octombrie 2022
Publicitate

Vor să-și găsească un loc de muncă, însă cerințele nu sunt de fiecare dată fie pe placul angajatorului, fie a angajatului. De pildă, la o societate se caută spălător de vase, dar viitorul angajat trebuie să știe limba engleză. Ba mai mult, la mai toate standurile cuvântul care s-a auzit astăzi cel mai mult a fost „experiență”. Indiferent de locul de muncă, majoritatea firmelor caută personal care să mai fi lucrat în domeniu. Disponibile la bursa locurilor de muncă au fost astăzi aproape 1.500, iar doar puțin peste 100 sunt pentru cei care au terminat o facultate.

Angajatorii caută personal, însă cerințele, cel puțin unora, li se par incredibile. De pildă, fata din imagini a găsit un post la spălat vase. A rămas însă uimită, când recrutorul a întrebat-o dacă știe sau nu limba engleză.

Am încercat să-mi caut de muncă, dar n-am găsit momentan, trebuie să caut un profesor de engleză. Ajutor de bucătar, la spălat vase, la curățenie. Despre asta este vorba. Dar trebuie să învăț limba engleză”, spune o constănțeancă.

Cristina are 18 ani și este în primul an la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Ovidius”. Chiar dacă trebuie să se preocupe de studii, tânăra vrea să-și câștige singură banii. Așa că a venit la Bursa Locurilor de Muncă în căutarea unui job în domeniu.

Vreau să fac bani și să cresc în domeniu, să fac experiență”, a declarat Cristina, studentă.

Din păcate, Cristina consideră că România nu-i va oferi viitorul la care ea visează. Tânăra susține că sunt foarte puține locuri de muncă în domeniul ales, iar de cele mai multe ori se lovește de aceeași problemă... „experiența” pe care o cere angajatorul. Din acest motiv, se gândește la o carieră în alt oraș sau chiar în altă țară.

Cristina, studentă: Am nevoie de experiență. Nu poți să te duci într-un domeniu atât de înalt fără experiență. Eu aș merge în alt oraș. București sau Cluj.

Reporter: Sau în altă țară?

Cristina: Da.

Reporter: De ce?

Cristina: Pentru că economia e altfel în altă țară, spre exemplu în Italia.

Experiență aveți?” se pare că a fost întrebarea care s-a auzit la mai toate standurile. Cele mai multe posturi vacante sunt destinate persoanelor care au lucrat deja cel puțin pentru o anumită perioadă de timp în domeniul respectiv.

Avem un post de economist pentru biroul financiar din cadrul societății noastre. Am stat de vorbă cu câteva persoane. Mulți sunt în prospectare, nu sunt chitiți să se și apuce de muncă de luni”, a declarat Monica Voicu, șef Birou Resurse Umane.

Sute de constănțeni, cu CV-urile pregătite, au venit vineri la Bursa locurilor de muncă în căutarea unui job.

„Lucrez cu persoane cu dizabilități de cinci ani. Rolul meu e să cunosc mai mulți angajatori care ar fi dispuși să angajeze persoane vulnerabile. E primul angajator cu care am intrat în discuție, mi s-au părut foarte deschis, rămâne să colaborăm”, spune o constănțeancă.

Cele mai multe oferte impun studii medii și profesionale și vizează persoane calificate pentru domeniul economic, transporturi maritime sau construcții.

Pentru posturile de soldat gradat profesionist instituțiile de învățământ militar superior și postliceal și Colegiul Național Miliar. Pentru posturile de soldat profesionist studii minime 10 clase sau școala profesională, pentru celelalte, studii minime, liceu cu diplomă de Bacalaureat”, a declarat Adrian Eric, subofițer de stat major Biroul Informare-Recrutare.

Și-au anunțat participarea 28 de agenți economici care pun la dispoziție aproape 1.500 de posibilități de angajare. Vorbim de posturi de ingineri în diverse specializări, economiști și pe parte de transporturi maritime, vorbim de ofițeri și ingineri mecanici”, a declarat Adelina Vlad, director adjunct AJOFM Constanța.

Din cele aproape 1.500 de locuri de muncă disponibile, doar 104 au fost destinate celor cu studii superioare. Bursa locurilor de muncă a avut loc la Universitatea Maritimă din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233