Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită la Năvodari
Creștinii ortodocși o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ziua de 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru năvodăreni, și asta pentru că aceasta este protectoarea oraşului. Oamenii atât din Năvodari, cât și din localitățile învecinate la biserica care îi poartă hramul.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari a cărei construcţie a început în perioada comunistă și-a serbat vineri hramul. Povestea din spatele lăcașului de cult este una tumultuoasă. Din 1975, biserica a funcționat într-un grajd, donat de un localnic. Aici, preotul de atunci oficia toate slujbele religioase.
„Nu este numai protectoarea bisericii noastre, a cărei hram în poartă, ci este și protectoarea întregului oraș Năvodari pentru că această biserică, fiind prima ctitorie în acest oraș, și primind hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iată că de atunci ea a devenit și protectoarea orașului Năvodari”, a declarat Ionuț Rusu, paroh Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”.
Odată cu dezvoltarea demografică a orașului au venit și schimbările. Așa se face că pe 14 octombrie 1988 este pusă prima piatră de temelie a noii construcții. În primăvara anului 1989 înălțimea zidurilor ajungea deja la 2 metri, iar câteva luni mai târziu, autoritățile comuniste au decis demolarea ei. Însă, datorită preotului și a credincioșilor lăcașul de cult se află și astăzi în orașul Năvodari.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva înseamnă atât pentru năvodăreni, pentru că ea a reușit prin oblăduirea ei, prin mijlocirile ei să dea speranță, mângâiere și vindecare tuturor celor care se roagă ei cu credință”, a mai declarat Ionuț Rusu, paroh Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”.
Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie. Oamenii au venit cu gânduri de pace și liniște sufletească la slujbă.
„Reprezintă una dintre zilele cele mai importante ale acestui neam”, spune un localnic.
Sfânta Parascheva este considerată și ocrotitoarea Moldovei. Moaștele ei au ajuns în țara noastră în anul 1641, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, apoi la Catedrala Mitropolitană.
„La vârsta de 25 de ani, i s-a arătat îngerul Domnului, îndemnând-o să revină la casa părintească, la locurile de baștină, după care Cuvioasa Parascheva a mai trăit încă doi ani în apropierea casei părintești și și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Iisus Hristos”, a declarat Vlad Maxim, preot Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Este momentul când se dau de pomană pâine și must. Potrivit tradiției, țăranii puteau afla cum va fi iarnă, în funcție de modul în care dormeau oile în această zi. Pe 14 octombrie este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul.