Vești proaste pentru studenți. S-a scumpit taxa de cazare la căminele Universității Ovidius din Constanța: cât va plăti un tânăr care este la forma de învățământ cu taxă
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea unui nou an universitar. În căminele din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța se fac ultimele pregătiri. Studenții vor fi nevoiți să plătească o taxă de cazare mai mare față de anul trecut. Însă, unele condiții lasă de dorit. Față de anii anteriori se pare că nu s-a schimbat mai nimic, susțin unii tineri. Nici anul acesta, studenții nu vor avea frigidere în cameră, iar în unele vor găsi, pe deasupra, și saltele rupte.
Se fac ultimele pregătiri pentru ca studenții care vor sta în căminele studențești ale Universității „Ovidius” din Constanța să găsească camerele gata.
Așa arată una dintre camera dintr-un cămin studențesc din zona Pescărie. Aici vor fi cazați patru studenți. Aceștia vor avea un pat și câte un birou la dispoziție, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Fiecare cameră are baie proprie. Chiar și așa, vor exista și anumite lipsuri. În nicio cameră nu va exista frigider. Mai grav este că nici condițiile de trai nu s-au îmbunătăți prea mult. De pildă, unele saltele sunt rupte și se poate observa cu ochiul liber că nu au mai fost schimbate de ceva timp.
„Frigidere nu avem, în schimb asigurăm cablu TV și internet”, a declarat Alexandru Stanciu, reprezentant Administrația Căminelor Universitatea Ovidius.
În schimb, tarifele la cazare au crescut. Dacă în 2021 un student care nu plătea taxă de studiu, scotea lunar din buzunar 165 de lei, acum este nevoit să achite 250 de lei. În schimb, un tânăr care este la forma de învățământ cu taxă, va plăti 350 de lei pe lună. Universitatea „Ovidius” din Constanța deține patru cămine în care studenții se pot caza.
„Capacitatea de cazare a Universității Ovidius din Constanța este de aproximativ 1.200 de locuri, din care vom avea pentru români 520 de locuri, diferența sunt locuri destinate studenților ce vin cu programe de studii, programe de mobilități cât și bursierilor statului român, rezidenților și doctoranzilor universității”, a mai declarat Alexandru Stanciu, reprezentant Administrația Căminelor Universitatea Ovidius.
Studenții din anii mai mari spun că a sta la cămin este o metodă foarte bună de a face economie.
„E mult mai fiabil pentru un student. Nu am fonduri foarte mari, gen nu îmi asigură părinții foarte mulți bani pentru cazare și căminul este mult mai avantajos. Și, de asemenea, relaționez și cu colegii de facultate, am săli de lectură în care pot să studiez”, spune un student.
„Avem condiții, este bine că avem la fiecare camera baie, e un plus. Pentru că am mai stat în cămine unde era baia la comun și bucătăria la comun, și era dezastru”, spune o studentă.
Până în prezent au fost depuse aproximativ 1.000 de cereri, mai multe decât locurile oferite de universitate. Însă, din experiența anilor trecuți, unii din cei care își doresc inițial un loc în cămin, renunță ulterior la cerere. Astfel, reprezentanții Universității „Ovidius” speră să poată acoperii cererea. De asemenea, acum se află în construcție un nou cămin care va avea un regim hotelier.