dobroge.tv

Live

Lecție de viață! Copiii care se recuperează la Sanatoriul Balnear de la Techirghiol nu vor să renunțe la educație: după orele de tratament, ei merg și la școală

13 septembrie 2022
Publicitate

Sunt niște adevărați luptători. Este vorba de copiii care învață la Sanatoriul Balnear de la Techirghiol, singura școală dintr-o unitate sanitară constănțeană. Aici merg și la tratament, dar și la cursuri. Pentru a nu pierde din materia de la școală, profesorii le predau acestora în fiecare zi. La sanatoriu au fost amenajate clase atât pentru cei de grădiniță, cât și pentru colegii lor mai mari. Fiecare încearcă să răzbată într-o societate în care persoanele cu dizabilități sunt de cele mai multe ori respinse.

Andreea și Miriam sunt doar două dintre micuțele care vin să se recupereze la Secția de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol. Unii dintre copii vin de ani de zile, alții se află la început de drum.

Am masaj și kinetoterapie”, spune o fetiță.

Gimnastică, la bazin. După ce fac toate tratamentele merg la școală”, spune o altă fetiță.

Fetiță: Aici?

Reporter: Da, aici ce faci?

Fetiță: Fac sport.

Reporter: Dar de ce faci sport?

Fetiță: Pentru picioruș. Îmi place cu greutățile.

Este un drum extrem de greu, mai ales că cei mai mulți dintre ei au probleme locomotorii și se deplasează cu greutate sau chiar în scaune cu rotile. Sunt însă extrem de determinați să își depășească această condiție. Nu lipsesc la nicio ședință oricât de greu ar fi.

Noi tratăm copiii în general cu afecțiuni cornice. Dacă sunt afecțiuni cronice înseamnă că au nevoie de tratament pe perioade foarte lungi de timp. Avem copii cu paralizii cerebrale și sunt internați începând de la trei ani și până la 18 ani”, a declarat dr. Iulia Belc, șef Secția de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii.

Și ca și cum nu ar fi de ajuns, după orele de tratament sau ședințele de bazin, copiii merg și la școală sau la grădiniță.

Învățător: Bună ziua copiii!

Copii: Bună ziua!

Învățător: Bine ați revenit la noi la școală. Cum a fost astăzi la tratament?

Copii: Bineeee.

Învățător: Foarte bine. Și sunteți dornici să facem și școală astăzi?

Copii: Da.

Învățător: Da, cât puteți! Azi începem cu lecția de comunicare la limba română.

***

Fetiță: Merg la școală.

Reporter: Ce faci la școală?

Fetiță: Rezolv fișe sau scriu pe caiet.

Merg la școală și fac fișe”, spune o altă fetiță.

Mai mult facem matematică și română”, spune o altă fetiță.

În incinta sanatoriului a fost amenajată o școală. Acolo cei mici sunt primiți în fiecare zi de cadre didactice specializate care le predau materia, astfel încât ei să nu rămână în urmă.

Sunt în jur de 30 de elevi acum la sanatoriu școlari și preșcolari și fiecare este un luptător care are în spate o poveste impresionantă. Niciunul nu se plânge de program. Asta, deși dimineață au ședințe de tot felul iar după masă, merg la școală.

Școala de la Sanatoriul Balnear Techirghiol aparține de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Albatros din Constanța. Mai întâi copiilor li se face o evaluare inițială apoi programa școlară este adaptată la nevoile lor.

Asigurăm continuitatea procesului de învățământ. Este un învățământ special adaptat nivelului fiecărui copil. Și aici mă refer atât la dizabilitatea motorie dar și la cea intelectuală. Copilul să devină un adult independent. Pentru asta are nevoie de educație. Fără educație nu se poate”, a declarat dr. Iulia Belc, șef Secția de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii.

Părinții care vin aproape zilnic cu cei mici la recuperare sunt extrem de încântați că aceștia pot merge și la ore astfel nu vor pierde din materie.

Facem școală și aici, ne continuăm temele. Își face temele împreună cu doamna profesoară de la Techirghiol”, spune o mămică.

Este o recuperare după o fractură de tibie și vă dați seama pentru copil trebuie să facem orice. Din prima săptămână a început să meargă”, spune o altă mămică.

Mi se pare ok pentru că nu pierde mai nimic și ține legătura cu școala de acolo”, spune o altă mămică.

Școala funcționează într-o clădire destul de veche. Tocmai de aceea conducerea sanatoriului a demarat un amplu proces de reabilitare iar lucrările care ar trebui să fie gata în maximum doi ani vizează inclusiv zona unde sunt acum amenajate clasele. Costurile se ridică la 16 milioane de euro.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233