Turiștii vor ajunge mai repede în sudul litoralului. După multe promisiuni și studii, a fost ales un traseu pentru drumul expres al litoralului, ''Alternativa Techirghiol''
A fost stabilit traseul autostrăzii care va rezolva problema aglomerației ce se creează an de an în sezonul estival, în zona stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud. După multe promisiuni și studii, a fost ales în sfârșit un traseu. Ceea ce înseamnă că turiștii ar putea ajunge mai repede în sudul litoralului fără să mai fie nevoiți să stea la coadă. Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere licitația de execuție ar putea avea loc anul următor.
Turiștii vor ajunge mai repede în sudul litoralului. „Alternativa Techirghiol” va porni de la nodul Autostrăzii A2 care este la Agigea și se va termina în apropiere de Mangalia. Traseul va presupune și un drum de legătură de circa patru kilometri cu Eforie Nord. Studiul de Fezabilitate și Proiect tehnic a fost semnat în 2019 pentru 5,37 de milioane. El a început în 2020. Acum, studiul geotehnic se apropie de finalizare, iar certificatul de urbanism urmează să fie revizuit în de Consiliul Județean Constanța.
„Acum se intră în toate procedurile legate de licitație, de proiectare și apoi de licitație pentru execuție”, a declarat Sorin GRINDEANU, ministrul Transporturilor.
„Procedura era ca aici să se întâmple lucrurile astea, din păcate la vremea respectivă a fost transferat tot proiectul la Bucureşti, a stat o mare perioadă de timp, o mare perioadă de timp. Studiile sunt efectuate și firma care s-a ocupat de acest proiect a pus la dispoziție și varianta respectivă. Pentru că în primul rând s-a ales traseul necesar să implementezi această variantă”, a spus Mihai LUPU, preşedintele Consiliului Județean Constanța.
Noua șosea de mare viteză va avea o lungime de 28,83 km și va avea o valoare de execuție estimată la circa 2,5 miliarde de lei.
„Există finanţare europeană pe Varianta Techirghiol, că este prins în viitorul Program Operaţional de Transporturi finanţare 2021-2027", a precizat ministrul Transporturilor.
Noul drum va avea patru noduri rutiere, mai multe spații de servicii și parcări de scurtă durată, dar și un Centru de Întreținere și Control. Dintre lucrările prevăzute pe acest proiect, cele mai importante vor fi executate în zona Cumpăna, iar cel mai mult vor beneficia locuitorii din Techirghiol, a cărui centură ocolitoare era sufocată în fiecare vară de turişti.
„Proiectul este de mare utilitate pentru noi, cei care locuim în sudul litoralului, pentru că aşa cum bine ştim pe perioada verii traficul rutier între sudul şi nordul judeţului este infernal. Sudul litoralului va avea și din punct de vedere economic și o dezvoltare foarte bună”, a spus Iulian Soceanu, primar Techirghiol.
Lansarea procedurii de execuţie a drumului va fi demarată după trimestrul I al anului 2023, conform Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. De asemenea, prin realizarea acestei alternative se vor reduce și emisiile poluante din orașe și localități.