Conservele pentru iarnă, mai scumpe anul acesta. Prețul legumelor și al fructelor a crescut, iar comercianții sunt și ei nemulțumiți: „Cu cât să-l dau ca să fie omul mulțumit? Îmi vine să plâng”
Toamna se numără borcanele cu gem, zacuscă și murături din cămările gospodinelor. Anul acesta însă, prepararea lor ne va costa mai mult decât dacă le-am cumpăra gata făcute. În ultima perioadă, totul a stat sub semnul scumpirilor, iar prețul legumelor și al fructelor nu a făcut rabat de la creștere. Unii constănțeni au început să cumpere deja cele necesare de teamă că produsele se vor scumpi din nou.
Deși încă este vară, unele gospodine au început să se pregătească pentru sezonul rece cu prepararea conservelor pentru la iarnă.
Ne apropiem cu pași repezi de toamnă, iar gospodinele încep să facă dulcețuri, gemuri, compoturi, dar și zacuscă și să pună murături. Pentru toate acestea însă, trebuie să scoatem din buzunar destui bani. Anul acesta, un kilogram de vinete ajunge și opt lei, ardeii kapia sunt 12 lei, iar dovleceii 12 lei și ei, transmite Ina Popescu, reporter Dobrogea TV.
În pieţe, vinetele costă de aproape patru ori mai mult faţă de vara anului trecut. Femeile spun că faţă de 2021, totul costă mai mult și sunt mult mai chibzuite atunci când este vorba să pregătească conservele de iarnă. Uleiul pe care îl folosesc pentru zacuscă s-a scumpit cel mai mult. Potrivit statisticilor, preţul aproape s-a dublat. Şi celelalte legume sunt mai scumpe. Cu aproape 40% faţă de anul precedent.
„Sunt un pic cam mari, dar ce să facem? Punem mai puțin anul ăsta”, spune o constănțeancă.
De pildă, o familie care vrea să aibă pentru perioada de iarnă 10 kilograme de morcovi, gogoșari, castraveți și gogonele va plăti aproape 200 de lei. De asemenea, butoiul de varză de 30 de kilograme ar urma să coste cu 60 de lei mai mult din cauza condimentelor ce trebuie adăugate.
„Cumpăr, câte puțin trebuie cumpărat că iarna-i grea și mare și trebuie să mai mănânci ceva. Dar prețurile sunt de groază. Uite, 12 lei ăla (dovlecelul - n.red.) și am văzut acolo cu 10 și am zis „Vai, ce scump e!”. Dar mă duc şi îl iau de acolo”, spune o constănțeancă.
Constănțean: Păi punem, ce să facem?
Reporter: Cum vi se par prețurile?
Constănțean: Prețurile sunt cam piperate.
Comercianții au observat că oamenii nu se mai avântă să cumpere fructe după poftă, nici legume pentru conservat, ci mai mult pleacă în plase cu alimente de bază: cartofi, câte ceva pentru salată sau un pepene mic. Piețele sunt goale, marfa se strică pe tarabe, iar vânzătorii sunt supărați. Situația este din ce în ce mai dramatică pentru unii dintre ei care abia reușesc să-și plătească utilitățile.
„Apa 15 milioane, lumina mi-a venit 10. Dovlecelul ăla cu cât să-l dau ca să fie omul mulțumit? Cu cât să-l dau și cine îmi dă plătesc și eu apa aia? Cu cât să-l mai dau? Îmi vine să plâng”, spune o comerciantă.
Potrivit Institutului Național de Statistică, toate alimentele din țara noastră s-au scumpit cu cel puțin 10%. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ulei - 49,71%, cartofi - 42,18% și făină - 15,94%.