Proiectul „Tinerii Neet’s”, o șansă la un viitor mai bun pentru tinerii care provin din medii defavorizate sau se confruntă cu probleme familiale
Tinerii care provin din medii defavorizate sau se confruntă cu probleme familiale au acum o șansă la un viitor mai bun. Reprezentanții proiectului „Tinerii Neet’s - O șansă pentru viitor” și-au propus integrarea a 372 de tineri pe piața muncii. Proiectul este finanțat prin fonduri europene.
Tot mai mulți tineri abandonează școala, astfel din cauza lipsei unei pregătiri nici nu au fost vreodată angajați. În ultimii ani numărul acestora a crescut considerabil, ceea ce ridică un semnal de alarmă pentru societatea noastră. Proiectul „Tinerii Neet’s - O șansă pentru viitor” urmărește atât integrarea unui grup cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani în societate, cât și găsirea unui loc de muncă adecvat fiecărui participant.
„Țintește o categorie care are mai puține șanse, din păcate, în societatea europeană în general și românească în particular. Este vorba de tinerii care nu au continuat şcoala şi care nu sunt nici angajaţi, aşa numiţii generic tinerii Neet’s”, a declarat Costin Sorici, director Transfer Centru Tehnologic, UOC Constanța.
Proiectul urmărește creșterea gradului de ocupare pe piața muncii,în special pentru tinerii Neet’s care se confruntă cu anumite probleme sociale sau chiar și de tip familial.
„Cei care poate au anumite îndatoriri familiale, au grijă de un copil, sau au grijă de o persoană care are anumite incapacităţi şi nu pot să frecventeze o formă de învăţământ sau să aibă un job stabil şi desigur cei care au o anumită dizabilitate”, a declarat Fenda Uta, coordonator campanii informare.
Acestor tineri li se pun la dispoziție servicii de mediere, consiliere antreprenorială personalizată, cât și cursuri de formare profesională.
„Aceşti 372 de tineri cărora dorim să le schimbăm viaţa. Ne adresăm unei categorii de tineri care nu este preocupată să-și continue studiile, nu este preocupată să dobândească o calificare și noi trebuie să le deschidem acest apetit pentru a învăța acestor tineri”, a declarat Adriana Arghirescu, coordonator Partener 1 Work Consulting.
Conform datelor statistice în România 25% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani se află în categoria NEET s, adică au nevoie de sprijin și ajutor pentru a-și relua studiile ori pentru a intra pe piața muncii. Proiectul este finanțat prin fonduri europene cu o valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei și se va încheia pe 31 decembrie 2023.