Colacul, salteaua sau aripioarele, un adevărat pericol pentru cei mici: „Ele sunt foarte bune, dar nu pentru mare”
„Atrag moarte sigură” – este vorba despre colac, saltea sau alte accesorii gonflabile. Salvamarii atrag atenţia că aceste obiecte sunt foarte periculoase la mare în zilele furtunoase. Curenţii sunt puternici, lovesc malul, apoi te trag în larg. Totul se întâmplă cu repeziciune şi în câteva secunde eşti dus la o distanţă considerabilă de mal.
Cu colac, aripioare sau saltea, chiar și cu pompă - așa se pregătesc unii turiști de scăldat. Părinții și bunicii sunt convinși că indiferent de vreme și de starea vântului, este bine să le dea copiilor lor aceste obiecte gonflabile în apă.
„Dacă nu știe bine se înoate, e mai bine cu. Când capătă experiență și fără colac”, spune un turist.
„Cu colac, evident. Orice ca să fie protejat, să nu se înece. Valul e puternic, poate să ți-l smulgă din brațe într-o clipă și atunci ți-l bagă sub apă și nu îl poți găsi foarte repede”, spune o turistă.
„Cu colac, automat. Stăm mai liniștiți”, spune o altă turistă.
Chiar dacă temperaturile sunt ridicate, pe litoral este Cod Galben de vânt.
Este a patra zi consecutiv când marea este agitată și valurile sunt furioase. În stațiunea Mamaia, pe plaje, este arborat steagul galben, ceea ce înseamnă că doar înotătorii experimentați pot intra în apă, deși în acest moment marea este plină și de copii, și de persoane de toate vârstele, transmite Ina Popescu, reporter Dobrogea TV.
Salvamarii trag din nou un semnal de alarmă și îi roagă pe turiști, dar și pe constănțeni să le asculte indicațiile, iar pe părinți să fie atenți la cei mici și să îi supravegheze îndeaproape atunci când intră în apă.
„Aceste obiecte gonflabile, colaci, salteluțe, aripioare, toate acestea sunt foarte bune, dar nu pentru mare. Deci nu la mare. Marea este un mediu sălbatic. Doar dacă sunt asistați de către părinți, de către o persoană matură care să stea lângă ei. Nu i-am pus copilului colăcel, nu i-am pus aripioare și după se uită, cum s-a întâmplat de altfel, că vântul i-a luat copilul”, a declarat Cristi Bocănilă, salvamar.
„Turiștii trebuie să aibă în vedere, atunci când este o vreme nefavorabilă, să nu se aventureze prea mult în larg cu obiectele gonflabile pentru că noi nu știm dacă știu sau nu să înoate, iar curenții îi pot trage foarte tare în larg”, a declarat Valentin Ivan, salvamar.
Cu recomandări vin și polițiștii constănțeni care au desfășurat mai multe acțiuni în acest sezon estival și care au stat de vorbă cu părinții veniți în concediu, dar și cu copiii acestora.
„Pentru o vacanță în siguranță, la mare, polițiștii vă recomandă: respectați semnificațiile panourilor de avertizare și informare pentru vizitatori, nu depășiți limita marcată de geamanduri, nu intrați înot în zonele periculoase marcate și înconjurate cu balize, nu intrați în apă atunci când este interzisă îmbăierea, supravegheați-vă în permanență copilul, pe plajă sau în zonele aglomerate, asiguraţi-vă că cel mic știe numele și numărul de telefon al părinților”, a declarat Liliana Trifu, agent principal de poliție IPJ Constanța.
În ultimele zile, curenții au fost extrem de puternici pe litoral, iar mai multe persoane și-au pierdut viața în vacanță.