Podgoriile dobrogene, afectate de secetă
Producția de struguri din Dobrogea s-a înjumătățit din cauza secetei, iar producătorii de vinuri spun că nu au cum să își acopere investițiile. Este al doilea an consecutiv de secetă, iar pământul este atât de uscat încât există riscul ca și cultura de anul viitor să fie afectată. Viticultorii le cer autorităților să intervină și să îi susțină cu fonduri.
Lipsa precipitațiilor a afectat puternic terenurile și, automat, culturile din Dobrogea. Podgoriile nu au scăpat nici ele de secetă. Recoltarea strugurilor va începe în curând, iar producătorii au probleme serioase. Vița de vie nu a crescut suficient, iar strugurii sunt foarte mici, spun viticultorii. Iar în această situație, acoperirea costurilor nici nu mai intră în discuții.
Paul Fulea, proprietarul unei crame dobrogene, spune că se așteaptă la o producție de 3-4 tone de struguri, în condițiile în care de-abia de la 8 tone
în sus un producător își poate acoperi costurile. Mai mult, există riscul ca și recolta de anul viitor să fie afectată, mai spun specialiștii. Atât de tare este uscat pământul.
Viticultorii spun că au nevoie de ajutorul statului pentru a-și salva afacerile. De exemplu, pentru irigarea a 20 de hectare de viță de vie este nevoie de o investiție de 30.000 de euro. Iar în situația actuală, este imposibil.
În România sunt aproximativ o sută de mii de hectare de vie.