dobroge.tv

Live

Plajele constănțene, pline de deșeuri. Cinci recipiente în formă de delfin pentru strângerea gunoaielor au fost montate prin proiectul „Bun simț turistic”

15 iulie 2022
Publicitate

Cinci recipiente în formă de delfin au fost montate pe anumite sectoare de plajă. Scopul acestora este de a-i face pe constănțeni dar și pe turiști să devină mai prietenoși cu mediul și să adopte un comportament eco-civic adecvat. Ideea îi încântă pe oameni și speră ca astfel să avem și noi parte de un litoral mai curat. Proiectul se numește „Bun simț turistic” și a fost realizat în parteneriat cu Primăria Constanța.

Recipientele în formă de delfin au fost montate încă de joi pe plajele din stațiunea Mamaia. Ele servesc drept coș pentru ambalajele din plastic, sticle sau peturi. Turiștii, dar și constănțenii par încântați de idee și spun că era cazul ca litoralul românesc să aibă o imagine curată de care să ne putem bucura.

Contribuim cu toții la evoluția noastră”, spune un tânăr.

Turist: Nu le lăsam pe plajă, le adunam și le duceam la coșurile dintre blocuri.

Reporter: Veți arunca în delfin?

Turist: Păi dacă e acolo da, că e numai de ieri.

Mai mult, unii turiști susțin că pe anumite porțiuni de plajă nu există nici măcar un coș de gunoi.

Turist: Din păcate lipsesc coșurile de gunoi.

Reporter: Sunt prea puține?

Turist: Chiar deloc. Lângă salvamar sunt aruncate gunoaie, sunt puse la un loc, dar ar fi bine să fie coșuri de gunoi.

Potrivit reprezentanților Mare Nostrum, în 2021 au fost strânse peste 29.000 de deșeuri, în special cele din plastic, iar în 2022 în perioada februarie-aprilie au fost deja colectate aproape 6.000 din toate categoriile, iar situația este din ce în ce mai gravă.

Plasticul este cel mai nociv pentru animalele marine. Ce ne dorim prin acest proiect este să tragem un semnal de alarmă că tot plasticul aruncat pe plajă, ajunge în mare și implicit în animalele marine și apoi chiar la noi”, a declarat Cristiana Predoiu, membru Asociația „Bun simț și atitudine civică”.

Proiectul „Bun simț turistic” are scopul de a promova colectarea selectivă, mai ales că în ultimii ani la malul mării mii de deșeuri din plastic sunt aruncate pe plajă sau în mare. Acum, acesta se află în prima etapă, urmând ca la finalul sezonului să aibă loc și acțiunea de adunare a deșeurilor.

Deșeurile trebuie privite și sunt privite în societățile civilizate ca o resursă. Știți bine că România și Constanța în special sunt codașe la reciclare. De la începutul anului, până la 30 iunie, am adunat din Mamaia peste 5.000 de tone de deșeuri și gunoi”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Sportul este de asemenea practicat de mulți turiști care vin pe plajă și de aceea, proiectul își propune să mențină porțiunile de nisip cât mai curate.

Să facem sportul accesibil tuturor într-un mod sustenabil. Plaja este practic un teren de sport, vedem cu toții cum turiștii vin și se bucură să facă activități diverse”, a declarat Ciprian Moise, responsabil de sustenabilitate.

De asemenea, proiectul implică și creșterea gradului de siguranță a turiștilor. Pe foișoarele salvamarilor din Mamaia vor fi amplasate panouri informative pentru aceștia, cu privire la semnificatia steagurilor arborate. Proiectul „Bun simț turistic” a fost realizat în parteneriat cu Primăria Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233