dobroge.tv

Live

Constanța are prima minibibliotecă stradală, în campusul Universității Ovidius: „Prin acest proiect aducem cărțile și mai aproape de oameni”

15 iulie 2022
Publicitate

Constanța are prima minibibliotecă stradală. Aceasta conține cărți provenite din donații. Cei care vor fie doar să citească o carte, fie vor să-și îmbogățească colecția de acasă vor putea lua de pe rafturi orice doresc. Mai mult decât atât, nu trebuie să returneze cartea. De asemenea, și cititorii pot deveni donatori. Astfel de minibiblioteci vor fi amplasate în alte nouă puncte cheie din oraș. Proiectul se numește „Raftul verde”.

Prima minibibliotecă stradală din cadrul proiectului „Raftul verde” a fost vineri amplasată în campusul universitar.

Un proiect care vizează un circuit liber al cărții astfel încât fiecare să se poată bucura de carte, să poată lua din raftul acestei biblioteci fără să o returneze”, a declarat prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

Prin acest proiect se dorește încurajarea donațiilor de carte și proiectarea unei comunități a viitorului bazată pe generozitate, respect față de cultură, promovarea valorilor culturale și instalarea în mijlocul comunității a unei platforme solide de educație permanentă.

Dacă oamenii cumpără cărți sau împrumută cărți vrem să existe și această modalitate de a primi cărți din donații celorlalți. Este un mod de a ne împrospăta biblioteca”, a declarat Alina Grama, coordonator proiect „Raftul Verde”.

Prin acest proiect aducem și mai aproape de oameni cărțile și conceptele și valorile pentru care noi trăim și pe care le dezvoltăm”, a declarat Ioana Tudor, reprezentant librărie.

Până în luna octombrie vor fi deschise alte nouă minibiblioteci, care vor fi amplasate în zone de interes ale municipiului Constanța. Acestea vor fi alimentate în fiecare săptămână cu cărți noi.

Toată lumea la un moment dat să poată dacă vrea să ia o carte din raftul nostru, din „Raftul verde” și să o poată citi, readuce sau pur și simplu să o păstreze pentru propria bibliotecă. Încurajăm în acest fel lectura”, a mai declarat prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

Organizatorii susțin că proiectul „Raftul verde” este o nouă modalitate de a facilita relația dintre carte și cititor. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și circa o carte pe an. Mai mult decât atât, 35% dintre aceștia au declarat că nu au citit niciodată o carte. Tinerii constănțeni văd cu ochi buni acest proiect.

Raftul verde este prietenia”, spune un tânăr.

Raftul verde este fântâna cunoașterii”, spune un alt tânăr.

Raftul verde este muncă”, spune o tânără.

Raftul verde este despre oameni”, spune o altă tânără.

La Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța va fi organizat un eveniment similar. Acesta va avea loc lunar și se va numi „Bursa de carte”. Vor participa atât donatorii de carte, cât și cei care vor dori să ia o carte acasă. De asemenea, cei prezenți vor putea face schimb de cărți între ei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233