dobroge.tv

Live

Inflație crescută, prețuri mai mari. Unii constănțeni au început să renunțe la anumite alimente: „Cumpărăm mai puțin”

13 iulie 2022
Publicitate

Record al prețurilor ridicate. România nu a mai înregistrat o astfel de creștere fulminantă de la Revoluție și până în prezent. Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% cât a fost în luna mai. Din păcate, veștile economiștilor nu sunt pozitive. Vor mai urma și alte scumpiri până la sfârșitul anului. Nici constănțenii nu sunt încântați de această majorare. Motiv pentru care unii au început să renunțe la anumite alimente de pe lista de cumpărături.

Prețuri record la alimente, combustibil și energie electrică. O astfel de majorare a tarifelor nu a mai existat în țara noastră în ultimii 33 de ani, susțin economiștii.

Este un record pe care România nu l-a petrecut în perioada de după Revoluție. Înainte de Revoluție era alt sistem economic, erau alte principii, alte reguli. Nu putem face comparație”, a declarat Mircea Coșea, economist.

Din cauza faptului că prețurile au explodat, practic, mulți constănțeni se văd nevoiți să facă unele economii.

Dacă în luna septembrie a anului trecut, românii își puteau pune în coșul de cumpărături alimente esențiale, precum apă, ouă, lapte, ori pâine, cu aproximativ 40 de lei, acum aceste alimente de bază au ajuns să coste chiar și cu 20-30 de lei mai mult, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Cumpărăm mai puține zarzavaturi, mai puține legume care sunt acum pe piață vara”, spune o constănțeancă.

Tot din această cauză, unii constănțeni au mai tăiat anumite produse de pe lista lor de cumpărături. Sunt însă și oameni care, în ciuda tarifelor crescute, nu au putut renunța la alimentele pe care le consumă zilnic.

Poate o să renunțăm să mai ieșim în oraș, mă gândesc. Poate o să ieșim mai rar sau poate o să cumpărăm mai rar sucuri sau lucruri care nu sunt utile. În rest, nu. La mâncare oamenii nu o să renunțe nicicum”, spune o constănțeancă.

Când am nevoie vin și cumpăr așa cum este. Păi, ce să facem? Nu trebuie să cumpărăm, să mâncăm?”, spune o altă constănțeancă.

Da, eu personal fac economii pentru că situația mă ajută și că așa gândesc eu, dar e bine pentru toată lumea să facă economie, indiferent de situație”, spune un constănțean.

Economiștii spun că prețurile vor continua să crească până la sfârșitul acestui an.

Alimentele se scumpesc și ele pentru că există o penurie la nivel global, din cauza războiului din Ucraina și a reducerii producției de cereale și de alimente în general, ca urmare a secetei în cea mai mare parte a planetei”, a mai declarat Mircea Coșea, economist.

Alimentele nu sunt singurele care vor avea un preț crescut.

Prețurile la energie continuă să crească, mai ales în condițiile în care dolarul s-a apropiat de euro și ajung la o anumită a o mică paritate. Importurile la gaz pe euro sunt din ce în ce mai scumpe, deci asta înseamnă că și prețurile pe distrubuitori vor fi mai scumpe”, a mai declarat Mircea Coșea, economist.

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% cât a fost în luna mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233