Mamă în lacrimi după ce mica școală amenajată special pentru copiii ucraineni din Constanța s-a închis: „Vă rog ajutați-ne să avem o școală aici pentru ca cei mici să continue să învețe”
Mica școală amenajată special pentru copiii ucraineni în anexa Școlii nr. 11 din municipiu, a funcționat doar două luni. Mai exact, din aprilie și până în iunie pentru că odată cu vacanța elevilor români, unitatea de învățământ s-a închis. Profesorii care predau aici spun că este necesar ca elevii fugiți din zonele de conflict să continue studiile și pe perioada verii, mai ales că au foarte multă materie de recuperat. Un ONG le-a sărit în ajutor, iar acum se învață în câteva birouri, spații însă mult prea mici pentru cei peste 500 de copii care doresc să vină la cursuri.
Așa arăta normalitatea pentru o parte dintre copiii ucraineni fugiți din calea războiului. Mergeau la școala înființată special pentru ei. Participau la ore, scriau, citeau și petreceau timp împreună. Însă, unitatea de învățământ amenajată într-un corp exterior al Școlii nr. 11 din municipiul Constanța nu mai este de ceva timp o opțiune pentru ei.
Aici, în anexa din spatele meu își desfășurau activitatea 160 de copii ucraineni. Clădirea a fost școală pentru acești elevi pentru scurt timp însă, căci de la începutul lunii iunie a fost pus lacătul pe ușă, transmite Ina Popescu, reporter Dobrogea TV.
„Copiii ucraineni nu mai învață în anexa Școlii 11 din data de 8 iunie pentru că doamna Gabriela Tănase, director numit pe perioadă determinată, a interzis accesul copiilor și profesorilor la sălile pe care noi, cu efortul constănțenilor și al ONG-urilor, le-am amenajat pentru ei”, a declarat Mirela Garip, consilier local Primăria Constanţa.
Potrivit celor care beneficiau de această clădire, doamna director ar fi început să pună piedici funcționării acesteia din cauza cheltuielilor suplimentare care se făceau la utilități. Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Județean Constanța spune că oricum anexa s-ar fi închis odată cu restul unității de învățământ în vacanța de vară.
„Ne aflăm în perioada de vacanță, iar de la 1 septembrie cu certitudine vom găsi soluții așa cum am găsit și pentru anul școlar anterior care doar ce s-a terminat, vom găsi soluții pentru fiecare în parte”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
Copiii se adună acum, atât cât pot, la sediul din Constanţa a Jesuit Refugee Service, un ONG partener UNICEF, care plăteşte salariile a 14 profesori ucraineni. Între timp, din 160 de copii cât erau inițial, acum sunt înscriși mai bine de 500.
„Procesul merge super greu și deja suntem aproape de mijlocul lui iulie și avem la dispoziție doar august să ne organizăm. Avem 500 de copii, iar în fiecare zi vin mai mulți și mai mulți. Primesc în fiecare zi două-trei mesaje de genul „Am un copil, am doi copii, unde pot merge? Unde este această școală?”. Şi durează prea mult să se găsească un spațiu pentru noi, să se găsească orice fel de soluție care să fie ok pentru ambele părți”, a declarat Ludmila Ilicenko, profesor.
Elevii au pierdut foarte mult din programa școlară, iar orele pe care le fac în timpul verii sunt esențiale pentru a reuși să recupereze. Mulți dintre părinții care își aduc aici copiii nu se mai întorc acasă, iar integrarea celor mici în învățământul românesc este foarte importantă.
„Mă simt groaznic. Noi venim din zona ocupată, din Herson și nu avem unde să ne întoarcem, asta e singura opțiune, să rămânem. Am doi copii și nu avem unde să plecăm. Vă rog ajutați-ne cum puteți să avem o școală aici pentru ca cei mici să continue să învețe”, spune o mămică.
Școala s-a mutat într-o clădire de birouri, cu spații neîncăpătoare pentru colectivele de copii. Cei mici se plâng în primul rând de căldură.
„Nu îmi place pentru că este cald, nu pot să stau confortabil și nu avem bănci potrivite”, spune o fetiță.
„Îmi doresc un loc mai bun pentru studiu pentru că vreau să învăț română și engleză. Îmi doresc să călătoresc prin toată lumea ca mătușa mea”, spune o altă fetiță.
La orele de curs se învață despre artele vizuale, matematică, biologie, iar cele mai importante sunt limba engleză și cea română.
„La orele de română învățăm lucruri generale, vocabularul general: anotimpuri, culori, numere, la fel adăugăm și cuvinte pe care ei pot să le folosească în viața de zi cu zi”, a declarat Alexandra, profesor.
Copiii își doresc o școală așa cum trebuie, cu strictul necesar, cu băncuțe și tablă. Până atunci însă, vor continua să folosească fiecare spaţiu pe care îl au la dispoziție pentru că înțeleg cât de important este să studieze.