dobroge.tv

Live

S-a dat startul proiectului „Vestigii Subacvatice”: tinerii din prima serie s-au scufundat astăzi în zona cetății antice Tomis

04 iulie 2022
Publicitate

Vacanța de vară va arăta altfel și anul acesta, pentru că turiştii dar și constănțenii au la dispoziție o aventură inedită: scufundări în zona de est a cetății antice Tomis. Echipați în costume speciale și însoțiți de ghizi și de scafandri arheologi, tinerii din prima serie au coborât astăzi în adâncuri. Este un proiect susţinut de Primăria Constanţa și de Asociația Culturală Georgiana Rusu, care-i îndeamnă pe doritori să facă turism și arheologie submarină.

Cine nu ar vrea să facă cunoștință cu universul subacvatic văzut prin ochelarii de scafandru? Să înoate printre bancurile de pești și să privească fragmente de istorie? Printr-un proiect care se desfășoară în fiecare vară, sute de persoane au șansa să participe gratuit la o lecție de scufundare.

În primul rând, este o experiență unică. Am avut în cele două ediții precedente persoane care nu mai puseseră în viața lor piciorul într-un costum de neopren cu butelie în spate, chiar scufundarea este o experiență în sine și apoi, pot vedea vestigiile orașului antic Tomis, ale portului antic Tomis”, a declarat Sebi Pătrunjei, organizator proiect.

Aşadar, timp de cinci săptămâni, în fiecare zi, de luni până vineri, 400 de persoane pot beneficia de această experienţă. Singura condiţie este ca participanții să fie majori şi să nu aibă probleme de sănătate. Printre cei opt tineri din prima serie, a fost și Matei, un tânăr de 18 ani, nerăbdător să petreacă 45 de minute în muzeul subacvatic.

E prima dată, mereu mi-am dorit să încerc. Am așa mici emoții că dacă nu am mai încercat e ceva diferit, dar sper să fie totul bine”, spune Matei.

Prima lecție de scufundare începe cu echipamentul. Tinerii au învățat cum să poarte corect tot ce le trebuie pentru coborârea în adâncuri și au testat rând pe rând fiecare parte a costumului.

Fiind vorba de scufundare și oamenii intră în apă, nu pot comunica și unul dintre principalele lucruri care li se explică e să învețe cum se comunică sub apă”, a declarat Cosmin Brânzeanu, instructor scufundări.

În timp ce unii sunt la prima experiență de acest fel, altora le-a plăcut așa tare în anii trecuți, că au revenit.

Emoțiile parcă sunt puțin mai mari, ar trebui să am și ceva experiență. Pentru început, greutatea echipamentului e o provocare, dar entuziasmul este mare, așa că o să fie super”, spune o tânără.

Doritorii pot descoperi, gratuit, până pe 5 august, misterele din adâncuri în cadrul proiectului „Vestigii Subacvatice”. Vizitarea nu va afecta situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv. Toți cei cinci ghizi care îi vor însoți pe vizitatori au specializarea de scafandru arheolog, sub directa supraveghere a acestora vestigiile urmând să fie privite de la o distanță de minimum un metru.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233