Acțiuni pentru prevenirea consumului de alcool și droguri, pe mai multe plaje. Oamenii primesc ochelari speciali: „Văd foarte distorsionat și mi se mișcă imaginea”
Și în această vară, specialiștii antidrog vor să îi țină pe tineri departe de substanțele ilegale. Pe mai multe plaje de pe litoral voluntarii, unii dintre ei care nu au sărbătorit încă majoratul, vor să îi învețe pe tineri pericolele la care se expun dacă vor consuma droguri. Scopul acțiunilor este siguranța turiștilor dar și a constănțenilor.
Agenția Națională Antidrog Constanța încearcă și în acest an să îi țină pe tineri departe de droguri. Voluntari dar și specialiști antidrog detașați din alte județe vor interacționa cu tinerii de-a lungul sezonului estival. Aceștia le vor explica ce înseamnă cu adevărat consumul de droguri și pericolul la care se expun. Pentru a îi descuraja pe tineri să consume substanțe interzise, aceștia le oferă ochelari special creați care îi fac să se simtă ca și cum ar fi sub influența substanțelor psihoactive.
Voluntar: Efectele pe timp de noapte ale consumului de alcool cu o alcoolemie de 1, 8 la mie.
Copil: Vai!
Voluntar: Ce vedeți?
Copil: Nu văd culorile bine, în primul rând, văd foarte distorsionat și mi se mișcă așa imaginea doar stand pe loc cumva. Și acum parcă mă doare capul.
Voluntarii care acționează pe plajă sunt tineri, tocmai pentru a putea transmite mai ușor mesajul lor.
„Îi vom sprijinii pe specialiștii Agenției Naționale în informarea turiștilor cu privire la consecințele consumului de tutun, alcool și droguri Este altceva să auzi informațiile acestea de la cineva de vârsta ta”, spune o voluntară.
În sezonul estival sunt demarate mai multe proiecte de combatere a consumului de droguri, ori de alcool la volan.
„În special în weekenduri, dar nu numai, vom fi prezenți în trafic în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție, Serviciul Rutier, dar și cu Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unde vom desfășura activități de informare a șoferilor dar și activități de testare a acestora”, a declarat comisar şef Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog.
„În această perioadă, polițiștii desfășoară activități în special în vederea pregătirii antiinfracționale și antivictimale a turiștilor prin transmiterea unor mesaje cu caracter preventiv”, a declarat subcomisar Irina Manolache, IPJ Constanța.
Scopul acțiunilor din acestă vară este ca turiștii să aibă parte de o vacanță liniștită care să nu se încheie brusc pe un pat de spital ori într-o secție de poliție.