CONSTANŢA. Stadionul de pe Badea Cârțan rămâne un vis al sportivilor. Locul în care echipele de rugby de la malul mării au scris istorie a devenit o groapă de gunoi
Gunoaie, vegetație și mirosuri greu de suportat. Așa arată stadionul de pe Badea Cârțan. În loc de gazon este doar pământ, iar în tribune ne întâmpină deșeurile. Sportivii sunt nevoiți de cele mai multe ori să facă chiar ei pe gunoierii, iar și mai trist este că la acest moment soarta stadionului este încă incertă.
Stadionul de pe Badea Cârțan din Constanța a ajuns să semene mai degrabă cu o junglă sau o groapă de gunoi, nicidecum cu un loc de antrenament. De ani de zile, stadionul este lăsat în voia naturii care l-a acoperit cu vegetația sa.
Deși nu mai este pandemie, masca de protecție ar trebui purtată dacă veniți pe stadionul de pe Badea Cârțan, asta pentru că aici mirosurile gunoaielor sunt greu de suportat. Cei care locuiesc în zonă sunt revoltați. Cândva priveau frumos la acest loc în care sute de tineri se antrenau, astăzi a rămas doar o imagine tristă și întunecată.
„Miroase, nu miroase a curățenie. Bălăriile care sunt, nu se ocupă nimeni și nimic. Or fi și mortăciuni”, „Mirosuri, un loc în care se adăpostesc oameni de categorii discutabile social vorbind, vin câini, seara aici e concert canin deranjant, ce să vă spun, din păcate n-am cuvinte bune”, sunt de părere unii constănţeni.
Elevii Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța se numără printre cei care consideră stadionul de pe Badea Cârțan o a doua casă, însă o casă de care se ocupă singuri. În loc de gazon e doar pământ și iarbă, iar din tribune privesc doar gunoaiele.
„Am făcut solicitări către Minister, n-a răpuns. Nu s-a mai investit niciun leu în a asigura mentenanța, paza, împrejmuirea și ca urmare a acestor nereguli, nu numai stadionul, întreg complexul este o ruină. Facem pe gunoierii, asta e”, a spus Andrei SZEMERJAI, director Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța.
Reprezentanții Direcției Județeane pentru Tineret și Sport Constanța au încercat să ia măsuri. Au pus întotdeauna umărul și s-au adunat să strângă gunoaiele lăsate de alții, ori să taie iarba care a crescut în voie. Mai mult, în continuare aceștia caută soluții.
„Sigur că există o soluție imediat ce se vor deschide liniile de finanțare ce ne vor permite, putem accesa fonduri europene nerambursabile și atunci această bază de poate reabilita și poate fi dată în folosință”, a spus Florina Cristea, director Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.
Pentru moment, soarta stadionului rămâne incertă, deoarece nu se cunoaște o dată exactă în care terenul va putea beneficia de o posibilă modernizare. În prezent, complexul aparține Ministerului Sportului și este administrat de către Direcția Județeană pentru Tineret și Sport din Constanța.