Fără adăpost în stațiile de autobuz din Constanţa. ''Se stă după umbra stâlpului''
Caniculă, precipitații, vijelii și vânt. Asta au de îndurat constănțenii, dar și turiștii care așteaptă autobuzul în stații. Și asta pentru că aceste refugii nu sunt acoperite. Așa că oamenii sunt nevoiți să caute singuri alte variante pentru a se proteja. Unii stau la umbra unui copac, alții în fața blocului care se află în apropierea stației. De cealaltă parte, reprezentanții municipalității susțin că se caută în acest moment soluții pentru remedierea acestei probleme.
Vechile refugii din stațiile de autobuz au fost montate de către o firmă privată, iar demontarea acestora pare să fie strâns legată de desființarea panourilor publicitare de pe principalele artere ale municipiului, deținute de aceeași firmă. Astfel, adăposturile pentru călători se pare că au avut drept scop principal afișarea de reclame, nu și protejarea cetățenilor în caz de precipitații, vânt sau soare.
"Erau bune. Că omul stătea la umbră. Dacă bate soarele, sau dacă plouă te udă, te astea", "În Dubai sunt stații cu aer condiționat, pe când la români se stă după umbra stâlpului", sunt de părere unii constănţeni.
De mai bine de un an de zile, refugiile din stațiile de autobuz din Constanța au fost desființate, în locul lor urmând să fie amplasate altele noi. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici până acum. Tot de atâta timp sunt promise alte adăposturi, moderne, din materiale de calitate.
Unii constănțeni susțin că refugiile sunt esențiale și că ar fi trebuit montate de mult, mai ales într-un oraș turistic în care imaginea lui ar trebui să fie cea mai importantă.
"Nu e bine deloc, draga mamii, că eu am 82 de ani și e greu să mergi la cumpărături, asta e situația", "Pentru oamenii în vârstă e greu să stea în soare, sau în vânt, în ploaie. Dar soarele, dacă sunt și hipertensivi, e periculos", "Normal că ar fi nevoie, orice lucru bun este nevoie de el", sunt de părere alţi constănţeni.
Și băncile care au rămas sau au fost puse ulterior în stațiile de autobuz îi nemulțumește pe unii constănțeni. Materialul din care sunt făcute acestea se încălzește atât de mult, încât oamenii nu se mai pot așeza pe ele.
Conform autorităților locale, până acum au fost depuse şase oferte pentru montarea unor noi refugii. Acestea au fost analizate, iar patru dintre ele au fost respinse pentru neconformități.
„După declararea câștigătorului dintre cele două rămase în procedura de achiziție, agentul economic cu oferta respinsă a depus contestație la CNSC, în prezent așteptându-se decizia forului antemenționat”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
În luna octombrie a anului trecut, Primăria Constanța a demarat procedura în vederea achiziției a peste 125 de stații de autobuz. Valoarea estimată a contractului este de aproximativ 11 milioane de lei, fără TVA.