''Antrenorii încearcă să acopere golul acesta care există''. Zeci de copii din Ucraina se vor pregăti la un centru de agrement din Eforie Sud
De când au pus prima oară piciorul în sala de antrenament au visat să devină campioni. Unii au reușit însă pentru cei mai mulți războiul le-a schimbat viața. Acum sunt nevoiți să o ia de la capăt departe de casă și cei dragi. Peste 160 de sportivi şi antrenori ai loturilor naţionale de judo copii şi tineret din Ucraina evacuați din zonele de conflict, se vor pregăti la un centru de agrement din Eforie Sud. Unitatea a fost deschisă oficial luni după-amiază.
În Ucraina este încă război și se pare că este departe de a se termina. Mulți au fugit din calea bombelor și au găsit în România un refugiu. Printre ei se află și mulți sportivi. Fiecare își aduce aminte cu durere în suflet prin ce au fost nevoiți să treacă atunci când au părăsit țara lor.
„Într-adevăr fiecare regiune s-a descurcat cum a putut. În regiunea mea, în Nikolaev, a fost foarte dificil pentru că de câteva ori ni s-a amânat plecarea din cauza bombardamentelor”, a declarat sensei Nikolai Postokin, antrenor judo.
Antrenorii ucraineni încearcă să facă tot posibilul pentru ca toți copiii să se simtă bine astfel încât să nu se mai gândească la război. Și asta pentru că tații lor au rămas în Ucraina pentru a-și apăra țara. Însă, chiar și așa tot acasă se gândesc.
„Este foarte greu departe de casă. Îmi doresc să merg acasă, să mă liniștesc sufletește. Când sunt acasă, știu că este totul bine”, a spus Elisabeta, judoka.
„A fost foarte greu să plec de acolo mai ales pentru o perioadă atât de lungă. Antrenorii încearcă să acopere golul acesta care există. Am făcut cunoștință cu alte persoane, mi-am făcut prieteni, dar sunt trist pentru că îmi este dor de casă și nu știu când o să pot să mă întorc acasă”, a spus Vladimir, judoka .
Sunt și părinți care au reușit să fugă înainte de a se instaura legea marțială și bărbații să fie opriți în Ucraina pentru a lupta în război. Este și cazul Elisabetei. Familia sa se află în Polonia și speră ca în curând să se poată revedea cu mama și tatăl ei.
„L-am întrebat pe tata când
pot veni în Polonia ca să mă întâlnescu cu el”, a spus Elisabeta, judoka.
În ciuda perioadei grele prin care trec, copiii au capacitatea de a lupta și a duce mai departe numele țării lor prin sportul pe care îl practică.
„Trebuie să ne uităm la ei ca prezentul şi viitorul judo-ului ucrainean. Să ne uităm la ei ca nişte atleţi. Ei merg mai departe, participă și luptă pentru țara lor, pentru drapelul şi pentru Ucraina. Nu sunt refugiați în vacanță, sunt niște sportivi în plină activitate competiţională”, a spus George Teleşeanu, președintele Clubului Sportiv Pantheon Constanța.
Președintele clubului constănțean de judo împreună cu Federația Ucraineană de Judo și Federația Internațională de Judo au reușit să aducă în Constanța peste 300 de sportivi. Aceștia au stat cazați în stațiunea Venus. Acum, 164 de copii și antrenori ai loturilor naționale de judo din Ucraina s-au mutat în centrul de agrement din Eforie Sud.
"Am deschis porțile pe deoparte pentru lotul de 164 de sportivi ucraineni, cât și pentru sportivii noștri care au venit în tabără de odihnă, într-o serie de șase nopţi”, a declarat Florina Cristache, directorul DJST.
„Ne dorim din tot sufletul ca să se termine acest conflict și aceste nenorociri asupra Ucrainei din partea ruşilor. Le este dor de casă, de părinți, de tot ceea ce-i înconjoară la ei acasă. Să vezi cum curg bombele deasupra casei tale nu numai că emoționează, te și marchează pe tine, chiar dacă nu ești acolo”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Cât timp războiul din Ucraina va continua, tinerii judoka vor avea asigurată cazarea și masa și își vor putea continua studiile și antrenamentele la noi în țară.