Planetariul din Constanța s-a redeschis astăzi, după ce a fost modernizat: „Cu certitudine este cel mai performant din sud-estul Europei”
Planetariul din Constanța s-a redeschis astăzi după doi ani de pauză, timp în care a fost modernizat. Acum vizitatorii săi navigă prin univers prin intermediul proiecțiilor 360 de grade ale sistemului laser 4K, de ultimă generație şi filmelor captivante despre cosmos şi corpuri cereşti.
Planetariul este destinat proiectării cerului din emisfera sudică şi cea nordică, a sistemului solar, planetelor vizibile şi nebuloaselor pe un tavan de formă sferică. În sală este montat un proiector special cu ajutorul căruia se pot vizualiza aproape 6 mii de stele.
Filmele proiectate pe cupola sferică a Planetariului îi duc pe vizitatori în lumea fascinantă a Universului, dincolo de graniţele pe care le poate observa un om obișnuit într-o noapte senină, de vară.
Cele două proiectoare ne pot arăta în detaliu diferite nebuloase, Calea Lactee, Soarele, Luna sau cele cinci planete vizibile cu ochiul liber. Proiecţia care durează 30 de minute.
„Îmi plac foarte mult planetele pe care le-a proiectat”, spune o fetiță.
„Mi-a plăcut pentru că am văzut multe informații, chestii despre stele, planete”, spune o altă fetiță.
„A fost minunat. Mi-a plăcut să văd planetele și pozele cu nebuloasele unde se nasc stelele”, spune o altă fetiță.
„Este o chestie foarte utilă și este destul de binevenită, organizarea. Suntem fericiți că am nimerit chiar la deschidere”, spune o mămică.
Planetariul din Constanţa a fost modernizat cu bani europeni şi dispune de echipamente de ultimă generaţie, valoarea proiectului fiind de peste un milion de euro.
„Cu certitudine avem cel mai performant Planetariu din sud-estul Europei. Noul proiector 4K dual, o co-producție americano-japoneză îl ridică la cel mai înalt nivel în momentul acesta. Este top-mondial”, a declarat Iulian Călin, director CMSN Constanța.
„Astăzi este prima zi deschisă publicului. Îmbinăm două metode de proiecție: opto-mecanică și digitală. Avem posibilitatea să proiectăm un cer deosebit şi să realizăm cu ajutorul lui proiecţii pe diferite teme. O să începem să le diversificăm de-a lungul timpului”, a declarat Simona Dobre, muzeograf.
Zilnic, Planetariul va găzdui cinci demonstraţii, iar prima este la ora 09.45. Tariful pentru adulţi este de 18 lei, cel pentru însoţitor de 12 lei, iar elevii şi studenţii plătesc doar 4,5 lei.