Mai mulți tineri din mediul rural s-au întâlnit astăzi la Constanța pentru a participa la proiectul European Youth Village
Mai mulți tineri din mediul rural s-au întâlnit astăzi la Constanța. Activitatea face parte din proiectul European Youth Village și se desfășoară în opt regiuni din țară. Programul urmăreşte dezvoltarea comunităţilor rurale în patru domenii cheie: educaţie, cultură, voluntariat şi dialog structurat, iar la finalul acestor întâlniri vor fi selectate satele care vor primi titlul de „Sat European de Tineret”. Comunele care dețin acest titlu vor fi sprijinite să facă schimbări importante pe baza nevoilor şi problemelor tinerilor.
În cadrul evenimentului, tinerii participanți își dezvoltă competențele necesare pentru a-și pregăti candidatura comunei lor pentru titlul de Sat European de Tineret 2023. Aceștia devin mai conștienți de resursele de care dispun și mai pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național sau european.
„Sunt aici pentru a lua niște informații care ar putea ajuta marea majoritatea a tinerilor care provin din mediul rural și din mediul din care provin și eu desigur. D-asta suntem aici că suntem dintr-un mediu rural și am vrea să ne dezvoltăm propria comunitate”, a declarat Alin Vieru, student.
Candidatura pentru obținerea titlului de „Sat European de Tineret” este depusă de către un grup format din minimum cinci tineri, susținuți de către o organizație nonprofit și de către autoritățile locale. Din județul Constanța, au venit tineri din cinci localități: Costinești, Tuzla, Cuza-Vodă, Mihail Kogălniceanu și Fântânele.
„Deja suntem în căutare de a cincea generație de Sate Europene de Tineret și suntem în căutare de grupuri de inițiativă din rândul tinerilor care își doresc să facă o schimbare în comunitatea lor, care își doresc să-ți organizeze comunitatea, să construiască relația cu autoritățile publice pe parcursul anului în care vor purta acest titlu și apoi să producă acea schimbare pe care și-o doresc la nivel local”, a declarat Victor Toma, coordonator proiect.
„Este un proiect benefic pentru mediul rural pentru că știm foarte bine, din păcate, nu numai în județ, dar și în toată țara, există această discrepanță între mediul rural și mediul urban și în special în rândul tinerilor. Acești tineri din mediul rural sunt deseori defavorizați, poate și discriminați”, a declarat Eduard Chirilov, elev.
Tinerii sunt încurajați să identifice problemele cu care se confruntă comunitatea lor și care îi afectează în mod direct, dar și soluțiile. Pentru acest lucru, le vor fi alături traineri specializați.
„I-am simțit doritori, sufletiști, puțin ezită, au nevoie de puțină îndrumare, însă au ceea ce este mai important și anume dorința de a se întoarce în comunitățile de unde provin și de a construi acolo”, a declarat Mihaela Istrati, trainer.
Pentru acest program pot aplica toate satele și comunele din țară. Tinerii au timp până pe 5 iulie să completeze formularul de înscriere, iar apoi vor fi selectați o serie de finaliști care vor intra într-un program de mentorat timp de două luni. Pe 24 septembrie va avea loc Gala Tinerilor din mediul rural unde se vor desemna comunele care vor prelua titlu de ,,Sat European de Tineret”.