Vânzătorii ambulanți, nelipsiți de pe plaje: autoritățile le recomandă oamenilor să cumpere doar din locuri autorizate
Nu există sezon estival fără obișnuiții comercianți ambulanți care își plimbă marfa prin soare. De la covrigi, gogoși, porumb fiert până la pungi cu nămol și scoici, oferta este variată. Deși cei mai mulți dintre turiști susțin că sunt conștienți de riscurile consumării acestor produse, există și doritori. Autoritățile îndeamnă la prudență și le recomandă oamenilor să cumpere doar din locuri autorizate.
Sunt imagini cunoscute de orice turist care a ajuns măcar o dată pe litoralul românesc. De la sud la nord, plajele sunt invadate de așa-ziși vânzători care își plimbă mândri marfa. De la mâncare, la suveniruri. Este greu de crezut că produsele au succes. Însă, atunci când cerere există, este și ofertă. Iar asta poate fi o explicație pentru care aceste afaceri ad-hoc rezistă an de an.
Pe plajele de pe litoralul românesc apar, zilnic, vânzătorii ambulanți. Porumb, gogoși, covrigi - sunt câteva dintre produsele pe care le plimbă de colo - colo, în condiții insalubre, care mai apoi ajung la turiști.
Cel puțin la nivel declarativ, mulți turiști susțin că nu încurajează în niciun fel acest tip de comerț. Sunt conștienți de riscurile pe care le reprezintă acestea pentru sănătate și ignoră ofertele vânzătorilor ambulanți.
„Atâta timp cât nu vezi porumbul cum îl fierbe, care sunt condițiile de igienă, nu îmi inspiră încredere, mai ales să dau la copil nici atât”, spune o constănțeancă.
„Nu sunt ținute cum trebuie în primul rând și în al doilea rând nu consumăm așa ceva”, spune o altă constănțeancă.
Alții uită însă de riscuri atunci când pofta este mare.
Reporter: Aveți încredere să mâncați de pe plajă?
Constănțeancă: Da, de ce nu? De ce să nu am încredere? De la oricine, că-i român că e .. ce-o fi, eu am încredere. Uite ce igienic mi-o dat domnul de etnie rromă curat, cu șervețel, săculeț.
Specialiștii atrag atenția asupra acestui gen de produse comercializate pe plajă, pe temperaturi ridicate și în condiții îndoielnice.
„Aceste produse devin toxice pentru consumator. Constituie un pericol la adresa sănătății lor, mai ales atunci când produsele sunt cumpărate pentru a fi oferite copiilor. Există riscul unor toxiinfecții alimentare, sunt cele două bacterii care aduc probleme mari de sănătate, mă refer la lysteria și salmonella”, a declarat Costel Stanciu, președinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor.
Chiar dacă acest tip de activitate comercială a reapărut odată cu debutul sezonului estival, controalele încă nu au început. Până atunci, turiștii trebuie să fie precauți.