Campanie de prevenire a cancerului de piele, la Constanța: zeci de persoane au fost consultate gratuit de medici dermatologi
Peste 100 de constănțeni dar și turiști au fost consultați pe gratis de către medicii dermatologi. O asociație din București a organizat la Constanța a șasea ediție a campaniei de prevenire a cancerului de piele „Soare fără pete”. În urma verificărilor, 4% dintre pacienți au prezentat suspiciuni. Conform unui studiu, în România există anual peste 1.000 de cazuri de cancer de piele.
Soarele înseamnă sănătate, însă în unele situații acesta poate reprezenta un pericol pentru viața omului. În acest sens, pe litoral a avut loc a șasea ediție a campaniei de prevenire a cancerului de piele „Soare fără pete”. Aceasta a fost organizată de către Asociația OncoPacienților PHOENIX din București. Timp de patru zile, medicii dermatologi au oferit consultații gratuite la malul mării.
„Medici cu dermatoscopul controlează alunițele și bineînțeles consultă și explică. Eu am fost pacient cu limfom, m-am bătut 10 ani cu metastaza, am făcut citostatice, tot ce se putea face, am învins cu bucurie și nu m-am putut opri din luptă, am înființat această Asociație”, a declarat Ioana Cristea, președinte fondator Asociația OncoPacienților PHOENIX București.
Printre cei care au venit să se testeze am găsit-o și pe doamna Florentina. Aceasta spune că în ultimii ani pielea ei a suferit modificări vizibile din cauza soarelui și încearcă pe cât se poate să fie preventivă.
„Întotdeauna m-am protejat, dar soarele este din ce în ce mai puternic. E extraordinar de bine, ca dovadă că oamenii vin să-și verifice, pentru că timpul este foarte scurt. Din timpul pe care l-ai alergat pe la doctori, să-ți iei bilet, să stai la coadă, aici este super”, spune doamna Florentina.
Cel mai important este ca oamenii să învețe să observe dacă ceva este în neregulă cu pielea sau alunițele lor. Tehnica ABCDE, este de folos, spun organizatorii campaniei. Mai exact, aceștia trebuie să urmărească pentru o perioadă de timp dacă o pată de pe corp sau o aluniță suferă schimbări în mod periodic.
„Această regulă să-și verifice lunar alunițele, respectiv dacă observă o schimbare la o singură aluniță. La trei-patru asemenea schimbări este foarte bine să se adreseze medicului și chiar și la oncolog, în primul rând pentru a-și salva viața”, a mai declarat Ioana Cristea, președinte fondator Asociația OncoPacienților PHOENIX București.
La Constanța au fost consultate aproape 100 de persoane, dintre care 4% au prezentat suspiciuni și au fost redirecționați către medicii specialiști. Cancerul de piele este în prezent cel mai diagnosticat tip de cancer la nivel global, iar în România sunt depistate anual peste 1.000 de cazuri. Testarea are loc pe o plajă din stațiunea Mamaia și se va încheia marți. De asemenea, constănțenii și turiștii au aflat și informații despre cât de importantă este autoexaminarea în descoperirea precoce a cancerului de piele.