dobroge.tv

Live

Vești proaste pentru turiști! Vacanțele pe litoralul românesc vor fi mai scumpe în această vară

03 iunie 2022
Publicitate

Vacanțele pe litoralul românesc vor fi mai scumpe în această vară! Stațiunea Mamaia se află în topul preferințelor turiștilor, iar dacă vorbim de sudul litoralului, care s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani, stațiunile Costinești, Olimp, Jupiter și Vama Veche au început și ele să se afle listele celor care aleg să petreacă un sejur la mare. Însă, pentru acest sezon estival, oamenii vor scoate mai mulți bani din buzunare. Vacanțele la malul mării sunt mai costisitoare – și cu 5-10% la sută față de anul trecut.

Din cauza scumpirilor din ultima perioadă și prețurile pachetelor turistice de pe litoralul românesc au crescut. Însă, chiar și așa operatorii economici își pun speranța în această vară și se așteaptă la încasări mai mari față de anii anteriori. Mai ales că este primul sezon după pandemie, iar toate restricțiile au fost anulate.

Așa cum se întâmplă și în Europa, și la noi vor crește prețurile pentru serviciile turistice”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Însă, deși prețurile sunt ceva mai scumpe anul acesta, telefoanele de la agențiile de turism sună continuu.

Sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august este una dintre cele mai solicitate perioade. Există hoteluri care nu mai au camere disponibile”, a declarat Ștefan Necula, manager agenție de turism.

Cei care nu și-au făcut încă planuri de vacanță și vor să vină la mare în acest sezon estival trebuie să știe că mai există camere libere, dar că vor fi mai scumpe. De pildă, dacă anul trecut, pentru un sejur de trei nopți cu mic dejun inclus la un hotel de trei stele în luna iunie plăteam aproximativ 1.000 de lei, acum vom scoate cu aproximativ 10% mai mult.

Suntem în creștere de tarife undeva între 5 și 10%. Dar, vă rog să țineți cont că aici ne-am confruntat cu creșteri pasive la gazele naturale, curentul electric”, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

În ciuda scumpirilor, hotelierii au pregătit pachete pentru toate buzunarele, iar unele dintre ele conțin mai multe servicii.

Am ales să majorăm prețurile doar cu 5%. Și vorbim aici strict de prețurile de cazare. Cea mai ieftină variantă de cazare pleacă de la 50 de euro. În ultima decadă a lunii iunie rezervările sunt de circa 85%”, a declarat Iulian Tenie, manager hotel.

În timpul verii cam 650 de lei, 600 de lei per noapte, depinde și de perioada exactă. În full sezon vorbesc”, a declarat Lisa, recepționeră hotel.

În sudul litoralului, pachetele turistice sunt ceva mai ieftine față de Mamaia. Însă și aici hotelierii au ridicat un pic prețurile față de vara trecută.

Prețurile pornesc de la 59 de lei pe noapte pentru weekendul acela într-un hotel de două stele din stațiunea Olimp. Sejur de trei nopți, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, în stațiunea Eforie Nord, prețul ajunge la 468 de lei”, a mai declarat Ștefan Necula, manager agenție de turism.

În ciuda scumpirilor, unii operatori economici spun că în minivacanța de Rusalii se aștepta ca pe litoral să ajungă zeci de mii de turiști. O arată chiar și datele pe care ministrul turismului le-a prezentat vineri la Constanța.

Este o creștere a numărului de rezervări cu 20% a rezervărilor față de perioada corespondentă din 2021”, a mai declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Așteptăm o creștere de la zi la zi și probabil vor culmina cu rezervările cu Rusaliile, unde deja se anunță rezervări foarte mari”, a mai declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

Hotelierii au însă o altă problemă. Nu au angajați suficienți.

Suntem undeva la 40%. Sper ca săptămâna viitoare să vină și cei pentru care am încheiat deja contractele”, a mai declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

Numărul ofertelor este numeros. Și vorbim aici de barman, bucătari, cameriste, lucrători bucătărie, recepționer”, a declarat Adelina Vlad, director adjunct Agenţia Judeţenă pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa.

În stațiunea Mamaia, salariul pentru un post de cameristă pornește de la 2.800 lei pe lună, iar cel al unui lucrător calificat, care lucrează în bucătărie sau în restaurant, poate ajunge și la 6000 de lei, lunar. Cele mai căutate sunt posturile în zonele de lux, unde turiștii cu dare de mână lasă bacșișuri consistente.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233