dobroge.tv

Live

„Bătrânii nimănui” nu mai sunt singuri. Vârstnicii constănțeni pot beneficia de ajutor din partea îngrijitorilor la domiciliu: care sunt criteriile de selecție

03 iunie 2022
Publicitate

Cine îmi va aduce un pahar cu apă la bătrânețe? Aceasta este una dintre întrebările pe care fiecare dintre noi și le-a pus măcar o dată în viață, cu speranța că rolul îi va reveni unei persoane dragi. Pentru mulți vârstnici însă, în locul acelei persoane nu mai este nimeni acum, astfel că ajung să trăiască la mila celor din jur. Statul încearcă să vină cu soluții pentru astfel de situații și pune la dispoziție, în limita posibilităților, îngrijitori de bătrâni la domiciliu. Cu ajutorul acestora, vârstnicii au parte de ajutor în casă, li se face curățenie, li se pregătește masa și, cel mai important, au cu cine socializa.

Ca o bătrână singură, văduvă, fără copii...ce să fac? Așa face o bătrână..”, spune doamna Angela.

Din păcate, așa arată realitatea pentru mulți vârstnici din Constanța. Doamna Angela are 72 de ani, este bolnavă și, mai ales, nu are pe nimeni.

Eu încerc să fiu optimistă, dar mai pici câteodată așa dacă sunt singurică. Singură mă gospodăresc, nu prea văd”, a declarat Angela Păsăroiu, pensionară.

De aproape trei luni de zile însă, bătrâna primește ajutor de nădejde de la Camelia, un îngrijitor la domiciliu care este atent să nu-i lipsească nimic. Cele două femei se sprijină una pe cealaltă, se îmbărbătează și sunt aproape ca o familie. Angela nu are copii, iar Camelia nu mai are părinți.

Ca un părinte, ca o bunicuță pentru fetița mea, am adus-o și pe ea aici. Ne completăm una pe alta. Tatăl meu tot așa a fost foarte bolnav, 15 ani nevăzător și sunt obișnuită cu problemele bătrâneții. Avem și zile când mai clacăm, dar suntem în general bine”, a declarat Camelia Cojocaru, asistent social.

Pe lângă suportul moral, îngrijitorul are o listă întreagă de sarcini pe care le are de îndeplinit. În fiecare dimineață, Camelia vine acasă la bătrână, îi pregătește masa, face curățenie și îi dă tratamentul.

În primul rând, ne ocupăm de dânsa, îi facem igiena personală, o schimbăm, pregătim micul dejun, mergem să facem cumpărături, apoi medicamentele sunt foarte importante, mers la medic dacă e nevoie de rețetă”, a mai declarat Camelia Cojocaru, asistent social.

Și alți bătrâni pot beneficia de aceste servicii sociale și medicale printr-un proiect al Direcției Generale de Asistență Socială Constanța. Există câteva criterii de selecție. Persoana în cauză trebuie să aibă vârstă de pensionare, să nu aibă familie sau familia să nu poată avea grijă de aceasta, iar venitul să nu depășească valoarea unui salariu mediu pe lună.

E de ajutor orice. Faptul că e o persoană lângă tine și să mai comunici, contează și asta”, a mai declarat Angela Păsăroiu, pensionară.

În România sunt aproape patru milioane de persoane vârstnice de peste 65 de ani, care reprezintă 17,3% din populaţia ţării. Dintre aceștia, doar 1,3% beneficiază de asistență socială.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233