„Mă feresc, ăsta-i adevărul. Nu pot altfel”. Unii constănțeni nu au renunțat la masca de protecție, deși cazurile de COVID sunt în scădere
S-a încheiat pandemia cu adevărat? Ce se va întâmpla la toamnă? Sunt întrebările pe care și le pun majoritatea constănțenilor. Situația stă bine în țară, dar și la nivelul municipiului unde sunt doar 81 de cazuri confirmate în ultimele 14. Deși cifrele sunt mici, în acest moment există doi pacienți internați la secțiile de Terapie Intensivă care primesc îngrijiri de specialitate. Și deși masca de protecție nu mai este de câteva luni obligatorie, unii constănțeni sunt în continuare nedezlipiți de aceasta.
La capătul a peste doi ani de pandemie, restricțiile au fost ridicate în majoritatea țărilor, iar numărul zilnic de infectări este tot mai scăzut. În România, sunt zile când bilanțul este sub pragul de 500 de infectări. Situația stă bine și în Constanța.
„În acest moment, la fel ca în țară, rata de incidență este una scăzută atât la nivelul județului, unde vorbim de o rată de 0,17, cât și la nivelul municipiului, unde este 0,26”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
În ciuda scăderii numărului de cazuri și a faptului că ne îndreptăm către finalul pandemiei, nu trebuie să uităm de cei vulnerabili, care ajung în continuare la Terapie Intensivă. Pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență, sunt ocupate în acest moment doar două paturi.
„Este vorba despre doi pacienți cu vârste peste 60 de ani și comorbidități. Ambii primesc îngrijiri de specialitatea în secția de Terapie Intensivă din sectorul COVID. Din fericire, evoluția este una favorabilă. Starea celor doi pacienți este stabilă, sunt conștienți, cooperanți, dar necesită în continuare tratament de specialitate”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
Nu puțini au fost cei pe care i-am găsit joi cu masca de protecție pe față. Această măsură nu mai este obligatorie de trei luni de zile și totuși sunt constănțeni care vor să fie precauți.
„Preventiv”, spune o constănțeancă.
„Păi de ce să nu-l fac când merg prin aglomerație? Mă feresc, ăsta-i adevărul. Și o port în continuare în piață, într-un magazin dacă intru, nu pot altfel, decât cu mască”, spune o altă constănțeancă.
„Purtăm că suntem mai în etate și să nu avem probleme”, spune un constănțean.
În ceea ce privește imunizarea, de când s-au închis centrele din județ, campania de vaccinare a scăzut dramatic la Constanța, iar administrarea celei de-a patra doze de vaccin împotriva COVID-19 este departe de așteptări. Imunizarea la cabinet este destul de dificilă, spun medicii de familie. Sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite. Este nevoie în special de gruparea doritorilor în număr de câte cinci, astfel încât să nu se piardă nici o doză dintr-un flacon.
„Ce-i drept, nu am avut nicio solicitare pentru doza a patra. Decât în momentul în care avem cinci pacienți în același timp pentru vaccinare că altfel pierdem dozele și nu se acceptă pierderea dozelor”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Primul caz de coronavirus depistat în Constanța a fost pe 11 martie 2020, iar pe 16 martie țara noastră a intrat în stare de urgență.